„Cu prilejul Zilei Culturii Nationale din acest an, la Sibiu, în maiestuoasa sala din Biblioteca Astra a avut loc vernisajul expozitiei Transilvania si Pictura nationala / Octavian Smigelschi 1866 – 1912, eveniment cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. În cadrul expozitiei au fost lansate si cele trei volume dedicate pictorului transilvanean, avându-l ca autor pe dr. Alexandru Constantin Chituta.
Cele trei volume, având simbolic culorile tricolorului: rosu, galben si albastru reunesc o mare parte din creatia artistului care a realizat numeroase schite si studii de calatorie, pictura de sevalet care se pot astazi vedea pe simezele Muzeului National Brukenthal, a Galeriei de Arte Frumoase din Budapesta sau Muzeul de Arta din Cluj, si pictura religioasa dintre care amintim schite de iconostas, studii de drapaj si cartone destinate pictarii catedralei din Blaj cât si numeroase iconostase si biserici pictate dintre care amintim aici Catedrala Mitropolitana din Sibiu sau biserica din Radesti – Alba, ctitoria episcopului martir Demetriu Radu. În cele peste 300 de pagini ale celor trei volume sunt reproduse peste 160 de imagini cât si fotografii din expozitiile pe care Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi le-a organizat în diferite orase în perioaad 2012- 2018.
Primul volum este intitulat Octavian Smigelschi, desene, proiecte, studii, al doilea Octavian Smigelschi, pictura religioasa iar al treilea Octavian Smigelschi, pictura de sevalet si expozitii. Volumele tipatite sub egida editurii Muzeului National Brukenthal au si un cuvânt înainte în care Alexandru Chituta se apleaca cu profesionalism asupra creatiei smigelschiene. În cuvântul înainte al primului volum intitulat sugestiv Octavian Smigelschi sau putem trai fara frumos?! Autorul subliniaza: ”Pictorul Octavian Smigelschi este artistul care face parte din galeria personalitatilor precursoare evenimentului 1918, a personalitatilor care au contribuit, fiecare în parte, în procesul de emancipare, de mândrie nationala, de promovare a creatiei românesti, de înfratire. Iata, în concluzie, o invitatie sa ne adunam si sa petrecem câteva momente în alta lume, în lumea frumosului, în lumea în care de la simpla linie a creionului sau a carbunelui si pâna la culoare totul ne îndeamna sa fim mai buni, mai iubitori, si de ce nu… mai mândri ca suntem români.”
Imaginile sunt presarate cu citate ale unor istorici de arta si personalitati recunoscute care au elogiat realizarea artistului: George Oprescu, Nicoale Iorga, Octavian Goga, Coriolan Petranu, Valeriu Braniste, Virgil Vatasianu, Nicolae Sabau, Elek Arthur, Ioana Beldiman, Iulia Mesea, Preasfintsitul Parinte Episcop Virgil Bercea, Doina Isfanoni, Razvan Theororescu sau Andrei Plesu. Marturia lui Andrei Plesu ca ”Altfel ar fi aratat astazi promovarea artei românesti daca fiecare pictor român ar fi avut un cercetator si om ca si Alexandru Chituta” este graitoare asupra muncii de restituire pe care ”cu timp si fara timp” o realizeaza autorul.
Publicul oradean a avut bucuria ca în anul 2015 sa participe la lansarea primului album de arta dedicat pictorul si la prima expozitie de arta realizata în noul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor înainte de deschiderea sa oficiala.