Presedintele Reinhard Cardinal Marx despre rezultatul alegerilor europene

Bruxelles, 27 mai 2014

Majoritatea cetatenilor care au participat la alegerile europene au votat pentru candidatii pro europeni. În anii care vin, acest lucru va permite ca parlamentul european sa continue munca sa pentru binele comun al tuturor europenilor cu persoane dedicate si competente.
Un motiv de preocupare este cresterea semnificativa a sprijunului pentru partidele care se opun proiectului de integrare europeana. Unele dintre ele au reusit sa-si asigure o majoritate de voturi în unele state membre printre care Franta, Danemarca si Regatul Unit. Unele dintre aceste partide nu sunt doar populiste dar sunt nationaliste si xenofobe. O astfel de pozitionare este inacceptabila pentru crestini si este o amenintare pentru coexistenta pacifica a popoarelor de pe continentul nostru.
Motivele pentru succesul lor electoral au fost diverse si este înca prea devreme pentru a face o analiza aprofundata. Cu toate acestea, cred ca va fi cu atât mai important în viitor sa aiba loc dezbateri pe subiectele europene care îi afecteaza pe toti cetatenii într-o maniera deschisa si transparenta. Acest lucru este valabil atât pentru politicienii alesi cât si pentru prezentarea în mass-media a Europei si a politicilor europene. Nu este suficient sa se faca din “Bruxelles” un tap ispasitor din cauza propriilor dificultati politice.
Europa este si ramâne, în ciuda oricaror critici pe anumite puncte specifice, un proiect de pace si reconciliere si este însotit ca atare si sprijinit în mod pozitiv de catre Biserica Catolica.
Anuntul rezultatelor alegerilor europene nu este sfârsitul ci mai degraba începutul unui proces de reînnoire la vârful institutiilor Uniunii Europene.
În saptamânile urmatoare se vor forma noile grupuri politice din Parlamentul European iar capii de stat si de guvern vor propune un nume pentru noul presedinte al Comisiei Europene. El va fi apoi ales si confirmat de catre Parlamentul European împreuna cu noii comisari europeni. În final, în toamna acestui an, va fi ales noul presedinte al Consiliului European. Speranta mea este ca partidele politice si statele membre sa ajunga la o întelegere cu privire la aceste numiri.
Programele prezentate de catre candidati vor reprezenta un element decisiv în selectarea presedintelui Comisiei Europene. Înainte de alegerile europene COMECE a dat un comunicat referitor la alegeri în care deja a facut propuneri despre posibilele teme importante pe agenda europeana din anii viitori. Acestea includ politici care fac din demnitatea umana un principiu holistic de actiune, o reorientare a economiei în conformitate cu principiile economiei sociale de piata, acorduri commerciale care sa serveasca popoarelor Europei fara sa piarda din vedere situatia celorlalte continente cu mar fi Africa, o lupta hotarâta contra somajului (în special a tinerilor), politici juste si corecte referto la migratie care sa încerce sa previna dezastrele precum cel de la Lampedusa, decizii energice spre o politica de protectie a climei si a creatiei, mentinerea pacii si a securitatii în Europa si în tarile vecine.
În lunile ce urmeaza aceste subiecte vor forma punctul de plecare pentru viitoarea munca a COMECE împreuna cu institutiile europene în contextul art. 17 al TFEU (clauza “dialogului”). Într-un final va depidnde de cetateni si nu în cele din urma de crestinii devotati daca efortul politic pentru realizarea binelui comun în Europa va avea succes. În Europa aceste eforturi au nevoie sa înceapa din nou. Îi felicit calduros pe noii parlamentari europeni – noii alesi sau re-alesi – si, le urez ca binecuvântarea Domnului sa coboare asupra muncii lor. COMECE va însoti într-o maniera critica si constructiva realizarea politicilor europene pe baza doctrinei sociale a Bisericii si cu rugaciunea.

Cardinal Reinhard Marx

Presedinte al COMECE

Contact: Johanna Touzel,
Purtator de cuvânt si ofiter de presa al COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0) 2 235 05 15