„În Sala Mare a Primariei Municipiului Oradea s-a desfasurat aniversarea a 230 de ani de la înfiintarea primei scoli românesti în Oradea, azi Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. Evenimentul a avut loc joi, 8 mai 2014 de la orele 16.30 si s-a bucurat de prezenta episcopilor greco-catolici aflati la Oradea pentru întrunirea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolica: PS Alexandru Mesian, episcop eparhial de Lugoj, PS Florentin Crihalmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizau, episcop eparhial de Maramures, PS Mihai Fratila, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras, cu sediul la Bucuresti, PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj si PS Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea.
Prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop si-a exprimat aprecierea si multumirea fata de Biserica Greco-Catolica, pentru care învatamântul reprezinta una din prioritatile sale.
Prorectorul Universitatii din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Sipos a trecut în evidenta momentele cele mai importante din istoria primei scoli pentru români din Oradea, cea la care – pe atunci – se pregateau cei care urmau a fi dascali în scolile din Bihor si nu numai.
“230 de ani înseamna istorie si înseamna traditie pentru învatamântul oradean, pentru învatamântul pedagogic. În 1784-1785 începe functionarea sistematica recunoscuta de guvern a Scolii Normale Române Greco-Catolice Unite de învatatori. Traditia înseamna o suma de valori, o experienta comunitara, în mijlocul careia ne nastem si de la care plecam, chiar atunci când inovam. Putem lega traditia de educatie, de credinta, de cultura si tehnica, de toate domeniile vietii, de noi insine, care, astfel, trebuie sa devenim responsabili pentru valorile pe care le cream si le transmitem celor care ne vor urma“ spunea inspectorul scolar general al judetului Bihor, prof. Daniel Negrean, care a acordat o diploma aniversara Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, în semn de apreciere pentru aportul ce l-a adus si continua sa si-l aduca în învatamântul oradean.
Pe lânga oficlialitatile locale si judetene au mai participat reprezentanti ai diferitelor inspectorate din judetul Bihor, directori de scoli oradene, preoti si profesori împreuna cu un grup de elevi de la Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu.
PS Virgil Bercea a multumit la final actualului director al scolii, prof. Andrei Aurelian Cristea, tuturor oficialitatilor, inspectorilor si profesorilor si elevilor prezenti la acest eveniment.