„Si în acest an, în jur de 100 de pelerini din protopopiatul Simleu, dintre care mai bine de jumatate tineri, au participat în 10 mai, la pelerinajul traditional de la Sighet, împreuna cu sutele de pelerini veniti din toate partile tarii. Ziua a început cu procesiunea de la Muzeul Memorial Sighet pâna la “Cimitirul Saracilor”, urmata de Sfânta Liturghie.
În cadrul evenimentului s-a facut pomenirea martirilor si marturisitorilor Bisericii Catolice si Greco-Catolice, a opozantilor regimului comunist care au murit în închisoarea din Sighet. Au fost prezenti PF Lucian Cardinal Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, episcopul romano-catolic Petru Gherghel de la Iasi, episcopii greco-catolici din România. Prin pelerinajul de la Sighet se urmareste ca modelele martirilor si marturisitorilor credintei sa fie cunoscute de generatiile de astazi, pentru ca astfel de orori sa nu se mai întâmple niciodata.
Dupa încheierea Liturghiei, pelerinii au fost serviti de catre gazde cu sarmale si cozonac. A urmat apoi vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighet. În drum spre casa pelerinii s-au oprit pe la Muzeul satului din Sighet si la biserica “Sf. Anton” din Baia-Mare.