„Si în acest an, cu multa emotie, dar si cu iubire si daruire, în cea de-a X-a editie, am dorit sa continuam traditia, aceea de a prezenta drumul Patimilor parcurs de Isus de la pretoriul lui Pilat, unde a fost judecat, si pâna pe Muntele Golgotei, unde a fost rastignit.
Asadar, în seara zilei de 16 aprilie 2014, miercuri din Saptamâna Patimilor, noi, tinerii franciscani din grupul „Allegria” al Manastirii Franciscane „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, coordonati de Pr. Ionut Ichim si de Sr. Letitia, alaturi de noi fiind si fratii franciscani, precum Pr. Paroh Mihai Vatamanelu, Pr. Mihai Blajut si Fratele Francisc Demsa, am încercat punerea în scena a celor 14 statiuni pe care Isus le-a parcurs în drumul spre Golgota.
Alaturi de noi au fost si un grup de seminaristi care au tinut aprinse torte la fiecare statiune, torte care reprezinta speranta Învierii.
Sutele de credinciosi adunati la poalele Dealului Calvaria (Ciuperca), împreuna cu PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si cu un sobor de preoti si persoane consacrate, au urcat împreuna treptele durerii suferite de Isus, fiecare statiune fiind „marcata” de o cruce personalizata cu un verset din Biblie, verset potrivit fiecarei statiuni. De asemenea, la fiecare statiune se puteau auzi vocile personajelor care L-au condus pe Isus la locul rastignirii, iar între statiuni s-au cântat strofe si refrenele unor cântece din Postul Mare, strofe care prezentau în detaliu fiecare statiune.
Tinerii grupului „Allegria” au pus în scena drumul spre Calvar, patima si moartea lui Isus, fiecare reusind sa intre în pielea personajului pe care l-a interpretat, transmitând emotie si compasiune fata de suferintele lui Isus, îndurate pentru noi! În cele 14 statiuni ale Caii Sfintei Cruci, Isus este un exemplu viu pentru viata noastra. Ne învata sa purtam crucea de fiecare zi cu rabdare si umilinta, asa cum a facut El, chiar daca este grea si uneori ne doboara la pamânt. Toata suferinta lui Cristos este învaluita într-o seninatate de nedescris. De cele mai multe ori noi nu reusim sa pastram seninatatea în fata greutatilor, a suferintelor, a problemelor de zi cu zi! „Daca vrea cineva sa vina dupa mine sa se lepede se sine, sa-si ia crucea în fiecare zi si sa ma urmeze!” Este o invitatie pentru fiecare persoana în parte!
Speram ca fiecare persoana care a fost prezenta sa fi trait alaturi de noi fiecare clipa îndurata de Isus, iar astfel sa ne dam seama de adevarata însemnatate a Sarbatorii Pastelui aceea ca Isus ne-a mântuit prin patima, moartea si învierea Sa.