„Îmi vrea cineva binele si doreste sa-si arate dragostea fata de mine?

Roaga-se lui Dumnezeu ca sa-mi ajute sa-mi pot împlini bine slujba.

Caci contez foarte mult pe rugaciunile voastre, iubitilor frati în Domnul”.

Episcop Ioan Balan

În Duminica a XXXIV-a dupa Rusalii, (a Fiului risipitor), în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj, la 16 februarie, Prea Sfintitul Episcop Alexandru Mesian a hirotonit un nou lucrator în via Domnului, pe diaconul Horia Nicolae Bursas-Grad. Este cel de-al 100-lea preot hirotonit de Prea Sfintia Sa în cei 20 ani de pastorire a Eparhiei Lugojului. Originar din Orastie, dar provine dintr-o familie greco-catolica din Baia-Mare. Tânarul nou hirotonit a absolvit cursurile facultatii de Teologie din Oradea, obtinând licenta în anul 2013. Este casatorit si urmeaza un master la Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” din Roma.
Cu ocazia „Anului Maicii Domnului de la Scaius” fost adusa Icoana facatoare de minuni a Maicii Sfinte de la Scaius care a lacrimat de doua ori în toamna anului 1934. Icoana va fi purtata în cursul acestui an în mai multe biserici din cele 12 protopopiate din Eparhia de Lugoj.
La Sfânta Liturghie alaturi de Prea Sfintiile lor Alexandru Mesian si Virgil Bercea au concelebrat un sobor numeros de preoti din Eparhiile de Lugoj, Oradea si Maramures dar si doi preoti din strainatate, din India si Tanzania, colegi de master cu Parintele Horia. Raspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Dragan.
În Cuvântul sau de învatatura PS Alexandru, a vorbit pe marginea Evangheliei zilei, apoi l-a felicitat si încurajat pe tânarul preot nou hirotonit. „Preotul este luat din lume dintre oameni si pus în lume pentru oameni în cele ce sunt catre Dumnezeu. Preotul este un mediator între Dumnezeu si oameni. El se roaga, predica Evanghelia, administreaza Sfintele Taine si e pus pentru serviciul oamenilor. Preotul trebuie sa fie un om al rugaciunii, al adoratiei însa preotul are nevoie si de rugaciunile credinciosilor pentru a-si putea îndeplini misiunea sa”.
Preasfintitul a multumit bunului Dumnezeu si i-a salutat pe credinciosii din Baia-Mare, Orastie, Oradea, Salaj, Simleul-Silvaniei, Cluj si Timisoara care au venit în pelerinaj la catedrala din Lugoj. Aceasta catedrala a avut doi episcopi care au murit ca martiri în timpul regimului comunist: PS Valeriu Traian Frentiu si PS Dr. Ioan Balan, si un episcop a dat marturie de credinta în Isus Cristos si Biserica Sa tot în vremea regimului comunist: ÎPS Ioan Ploscaru.
„Bunul Dumnezeu” a spus în încheiere PS Alexandru „sa te binecuvânteze si Maica Sfânta sa te ocroteasca pentru a fi într-adevar un preot dupa dorinta Preasfintei Inimi a lui Isus. Preasfintitul i-a felicitat pe parintii noului hirotonit.
În continuare PS Alexandru a prezentat cartea „Maica Domnului de la Scaius”, recent aparuta la Editura Surorilor Lauretane din Baia-Mare.
Parintele Horia a multumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preotie, în al doilea rând Prea Sfintitului Episcop Alexandru si Prea Sfintitului Virgil. Un gând aparte de multumita si recunostinta a avut pentru parintii, bunicii, sotia, fratii sai precum si fata de cei apropiati. De-asemenea Parintele a multumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoteasca: profesori, formatori si îndrumatori spirituali. A multumit colegilor de facultate prietenilor, credinciosilor din parohia Orastie prezenti la eveniment, precum si altor credinciosi veniti de la Oradea, Maramures, Cluj. Nu în ultimul rând a multumit si corului care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.
Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personala pe care acesta a facut-o, începând cu PS Alexandru apoi cu PS Virgil si continuând cu preotii si toti credinciosii prezenti.
În final, oaspetii invitati, au continuat bucuria la resedinta Episcopiei Greco-Catolice printr-o agapa fraterna.
Sursa: http://www.bru.ro/