“Tinerii sunt comoara cea mai de pret a familiei si a societatii. Dupa modelul în care sunt educati si mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine” Sfântul Luigi Orione
La 22 februarie 1857 s-a nascut Baden Powell, fondatorul miscarii Scout (cercetasia) care în momentul de fata numara aproximativ 30 milioane de membri în întreaga lume.
Sâmbata 22 februarie începând cu ora 10 si Comunitatea Scoutistilor Orionini de la Centrul Don Orione din Oradea au sarbatorit împreuna cu scoutistii din întreaga lume ziua fondatorului si a miscarii Scout. Peste 150 de copii si tineri scoutisti s-au întâlnit în sala de sport a Liceului Don Orione unde si-au desfasurat activitatile.
În ciuda timpului nefavorabile, echipele din Reparto (copii cu vârsta cuprinsa între 11-14 ani) au pornit prin oras în cautarea comorii timp de doua ore. La fel au facut si grupele mai mari, adica Noviciatul (adolescenti de 15-16 ani) care a avut organizat de catre cei din Clan (tineri de la 17 ani în sus) un traseu cu mai multe probe prin oras, pentru a marca „trecerea” Noviciatului în Clan. În schimb Castorii (copii cu vârsta cuprinsa între 3-5 ani) si Lupisorii cu Mamarutele (copii cu vârsta cuprinsa între 6-11 ani) s-au alaturat cercetasilor veterani de la ora 12 si, cu totii, au participat în sala de sport a Liceului Don Orione la mai multe jocuri competitive si si-au exprimat talentele muzicale si artistice, toate acestea sub semnul entuziasmului si bucuriei pe care doar copiii le pot transmite celorlalti.
Momentul culminant al evenimentului a fost cel al „Promisiunii” prin care cei ce doresc sa îmbratiseze idealurile si stilul de viata propuse de Baden Powell îsi asuma un angajament printr-o promisiune solemna în fata celorlalti, devenind astfel membri deplini ai fratiei Scout. Cu ocazia sarbatoririi Zilei Cercetasiei au fost treizeci de copii si tineri care s-au angajat pentru prima oara prin aceasta promisiune sa îsi faca „datoria fata de Dumnezeu si tara, sa-i ajute pe ceilalti în orice împrejurare si sa respecte Legile Scout”. Noutatea acestui an a fost prima promisiune pe care au facuto copilasii din grupa Castorilor, sub îndumarea coordonatoarelor Vâscan Alina si Halasz Alexandra, primind si ei cravata de care au fost foarte mândrii si tare bucurosi. În final si vechii membri ai Comunitatea Scoutistilor Orionini si-au reînnoit promisiunea si angajamentele de cercetasi.
Idealul Scout transmis de Baden Powel este acela de a face din tânara generatie oameni de caracter, sanatosi, cu credinta în Dumnezeu, carora le pasa de semenii lor si lucreaza împreuna pentru a face aceasta lume putin mai buna decât au gasit-o.