Alegeri Europene

Alianta Europeana pentru Duminica (European Sunday Alliance) invita membrii Parlamentului European sa promoveze Duminica libera (fara munca) si conditii decente de munca în legislatia Uniunii Europene

Comunicat de presa: 21.01.2014

Cu ocazia unei Conferinte la Parlamentul European care a adunat 120 de participanti, Alianta Europeana pentru Duminica (European Sunday Alliance) a lansat propunerea, înaintea alegerilor europene din 2014, pentru “Duminica libera”, si conditii decente de munca. Aceasta propunere are ca scop sa-i convinga pe politicieni sa promoveze o zi libera si o legislatie europeana care sa garanteze un timp de lucru bazat pe principiul muncii decente.
Duminica libera (fara munca) si orele de munca reduse sunt foarte importante pentru cetatenii si muncitorii din întreaga Europa, si aceasta idee nu intra în conflict cu competitivitatea economica. În special acum, într-o perioada de criza socio-economica, adoptarea unei legislatii de extindere a orelor de lucru, munca pâna seara târziu, zile libere de sarbatori si Duminici, are consecinte directe asupra conditiilor de munca ale angajatilor si ale intreprinderilor mici si mijlocii. Competitivitatea are nevoie de inovatie, inovatia are nevoie de creativitate si creativitatea are nevoie de recreatie.
Semnând aceasta propunere, membrii Parlamentului European s-au angajat:
1. sa se asigure ca toate legile UE respecta si promoveaza ziua libera de odihna pentru toti cetatenii UE, si aceasta sa fie Duminica pentru a proteja sanatatea muncitorilor si a promova un echilibru între familie, viata personala si munca;
2. sa promoveze legislatia europeana, care sa garanteze un timp de lucru bazat pe principiul unui program decent de munca, de care sa beneficieze atât societatea cât si economia.
Cea de-a doua Conferinta Europeana pe tema Duminicii libere si a unui program decent de lucru, a avut loc în data de 21 ianuarie 2014 la Parlamentul European (Bruxelles), pentru a-i face pe cei prezenti constienti de importanta propunerii si de cerintele Aliantei Europene pentru Duminica. Conferinta a fost organizata de Evelyn Regner (S&D) si Thomas Mann (EPP) – membrii ai Parlamentului European împreuna cu Alianta Europeana pentru Duminica.
Pentru a depasi criza europeana, crearea locurilor de munca si competitivitatea economica sunt principalele cerinte. Alianta Europeana pentru Duminica afirma ca programul decent de munca si competitivitatea pot merge mâna în mâna cu o zi libera de odihna pe saptamâna. Este nevoie de recreere pentru a fi creativi si în cele din urma competitivi. Multi dintre vorbitori au fost de parere ca legile din UE trebuie sa protejeze sanatatea, siguranta si demnitatea oamenilor si ar trebui sa promoveze mai mult echilibrul dintre familie, viata privata si munca.
Toti cetatenii UE ar trebui sa beneficieze de Duminica libera si de un program de munca decent. Protejarea Duminicii întareste coeziunea sociala a societatii noastre. Aceasta reprezinta o trasatura pretioasa a mostenirii noastre, pe care ar trebui sa o recunoastem ca pe un stâlp fundamental al unui model social si economic european.

Persoana de contact:

Johanna Touzel,

press@europeansundayalliance.eu,

Tel: +32 (0) 2 235 05 15