„Sala festiva a Liceului Greco Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a gazduit joi 23 ianuarie 2014, cea de-a opta editie a Zilei Voluntarului Caritas, fiind premiati cei mai activi voluntari ai Asociatiei Caritas Eparhial Oradea în anul 2013. La eveniment au participat, alaturi de voluntari si invitatii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Florica Chereches, deputat si Arina Mos director general ASCO.
Prin aceasta premiere am urmarit recunoasterea publica a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2013 din cei 365 voluntari aflati în baza noastra de date, 141 au fost voluntari activi totalizând un numar de 4.065 ore prestate în serviciul aproapelui. Au fost acordate 9 premii pe activitati si programe, 5 premii speciale si premiul “Voluntarul anului 2013” dupa cum urmeaza:
Premiul CANTINA SOCIALA
Cantina Sociala – este un serviciu prin care asociatia Caritas ofera o masa calda la 70 de persoane aflate în nevoie. În cadrul serviciului se desfasoara doua activitati complementare, prima se realizeaza în bucataria unde se pregateste hrana pentru persoanele asistate urmata fiind de servirea hranei beneficiarilor. Aceste activitati nu ar fi realizabile fara sprijinul voluntarilor. Voluntarul este implicat în realizarea efectiva a întregii activitati (pregatirea hranei, servirea hranei, spalarea veselei, curatarea salii de mese). Totodata se realizeaza o conexiune între voluntar si beneficiar reprezentata printr-o vorba calda care de cele mai multe ori sparge zidul singuratatii.
Premiul pentru pregatirea hranei, servirea hranei, spalarea veselei, curatarea salii de mese si socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarilor: Daniela Nesu; Daniela Pâncotan, Gabriela Deaconescu, parintele Radu Cefan, Diana Oltean, Simona Puscas, Oana Puscas, Maria Pricajan, Adriana Lupas si Cerasela Ciordas
Premiul pentru CENTRUL DE ZI
Centru de zi “Gabriele” are ca si scop pregatirea copiilor si a adolescentilor pentru viata, bazându-ne pe doua resurse importante (rabdare si dragoste). Marea parte a timpului pe care îl dedicam acestor copii si adolescenti este pentru pregatirea lor ca oameni, pentru ca, într-un viitor apropiat sa fie: oameni educati (se pregatesc pentru scoala facându-si temele); oameni care îsi respecta traditiile si cultura proprie (cântece si dansuri tipice); oameni care accepta cultura si traditiile celorlalti, respectându-le (schimburi de experienta); oameni care sa aiba cultura munci (lucruri manuale). Voluntarii, zi de zi, sunt cei care îi sprijina si ajuta la cresterea lor personala.
Premiul pentru ajutorul acordat la învatare si efectuarea temelor, pentru activitatile de socializare, de joaca, de dezvoltare personala si de petrecere a timpului liber cu copiii, s-a acordat voluntarilor Madalina Sebestean, Dan Ile, Denisa Chise, Daniela Pâncotan, Sanda Chirodea, Bianca Lile, Mark Herman, Anica Pantis, Valeria Ille, Maria Amalia Silaghi, Alexandra Pascalau, Florica Liza Balog, Denisa Monenci
Premiul DUSURI SOCIALE.
Dusurile Sociale reprezinta un serviciu unic pe plan local în cadrul caruia persoanele fara adapost au acces la conditii decente de efectuare a igienei corporale. Prin facilitarea accesului la dusuri si prin asigurarea unei vestimentatii adecvate venim în sprijinul persoanelor fara adapost, în mentinerea si asigurarea igienei corporale. Acest lucru este esential si necesar când vorbim de reintegrarea în câmpul muncii (socio – profesionala) a persoanelor fara un camin. Persoanele fara adapost au acces de 2 ori pe saptamâna la dusurile sociale, voluntarii fiind cei care le ofera materialele de igiena iar la sfârsitul activitatii ajuta la realizarea curateniei. Pentru cele 155 de persoane care au beneficiat constant de acest serviciu, voluntarii au prestat 46 de ore de activitate.
Premiul pentru primirea beneficiarilor, distribuirea materialelor de igiena, realizarea curatenie dupa efectuarea dusurilor si socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului Parintele Radu Cefan
Premiul VACANTA DEDICATA VOLUNTARIATULUI
În societatea de astazi, conceptul de tânar este asociat cu termeni ca si iresponsabilitate, nepasare si indiferenta fata de sine dar si fata de ceilalti. Toate aceste notiuni cu conotatie negativa, au fost combatute de un grup de tineri care au ales sa îsi petreaca o parte din vacanta împreuna cu beneficiarii Asociatiei Caritas, facând voluntariat.
Premiul pentru implicare si acoperirea necesarului de resurse umane în cadrul serviciului cantina sociala, pe perioada vacantelor si a concediilor s-a acordat voluntarilor Dan Ile, Lorena Claudia Pop, Oana Puscas, Geanina Indries si Adela Bere.
Premiul ,,PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Programul prieteni pentru un zâmbet este un program prin care voluntarii clovni realizeaza vizite la spitalul de copii din Oradea, aducând astfel un zâmbet pe buzele copiilor internati dar, în acelasi timp, sunt prezenti la diferite evenimente din viata copiilor în gradinite, scoli si evenimente speciale.
Premiul pentru zâmbetele aduse pe chipul copiilor si implicarea constanta în program s-a acordat voluntarului Liviu Constantin Demeter
Premiul COLECTA DE PASTI
Ca si în anii precedenti, voluntarii ne-au sprijinit la colecta de Pasti care s-a desfasurat în trei biserici din Oradea: Manastirea Maica Domnului, Biserica Sfântul Nicolae si Biserica Sfânta Treime. Au participat 32 de voluntari, cu vârste cuprinse între 13 si 63 de ani, realizând un total de 224 de ore de munca. Va multumim.
Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului Vlad Raita.
Premiul CAMPANIA 2%.
Campania 2% este una dintre activitatile de strângere de fonduri cele mai solicitante. Asociatia pregateste în fiecare an plicuri cu formulare, care sunt apoi distribuite de voluntarii tineri în special, pe raza întregului oras. Nu este o activitate fantastica în sine, dar necesita multe ore investite (sa umbli cu plicurile pe strazi din diferite parti ale orasului) dar si perseverenta (sa cauti adresele imprimate pe plicuri pâna le gasesti nu e un lucru usor). Datorita implicarii voluntarilor asociatiei, am reusit sa ne mentinem relativ constanta baza de date a donatorilor 2%. Scopul acestei campanii realizate anul din 1 ianuarie pâna în 15 mai este strângerea de fonduri pentru Casa Frentiu.
Premiul pentru cel mai mare numar de plicuri distribuite în 2013, s-a acordat voluntarelor Sorina Alexandra Pop, Diana Negrut si Andreea Rada.
Premiul STRÂNGEREA DE FONDURI.
Strângerea de fonduri este una dintre provocarile majore cu care se confrunta orice asociatie si fundatie. Nu este o activitate usoara dar este extrem de necesara pentru ca sa putem oferi servicii sociale de calitate beneficiarilor nostri. În anul 2013, voluntarii Caritas s-au implicat în activitati de strângere de fonduri precum: vânzarea biletelor de loterie pentru sustinerea dusurilor sociale, obtinerea de sponsorizari de la diferite firme pentru programele asociatiei, realizarea si vânzarea de felicitari, de turta dulce si a altor produse, precum si distribuirea Cutiei de Craciun.
Premiul pentru diversitatea activitatilor de strângere de fonduri în care s-a implicat, s-a acordat voluntarelor Mariana Man si Georgeta Finna.
Premiul pentru DISPONIBILITATE.
Disponibilitatea este un premiu mai deosebit pe care îl acordam an de an, nu doar pentru implicarea într-o activitate anume ci în majoritatea sau în totalitatea activitatilor. Disponibili în mod deosebit îi consideram pe voluntarii care ne spun: ma poti solicita oricând ai nevoie de mine. Iar când alti voluntari ne anunta în ultima clipa ca nu pot sa ajunga la activitatea la care s-au programat, noi îi sunam pe acestia si ei vin sa dea o mâna de ajutor ca sa nu ramânem descoperiti. Le multumim.
Premiul pentru promptitudinea cu care raspunde solicitarilor asociatiei s-a acordat voluntarei Adriana Lupas si voluntarului parintele Radu Cefan
Premiul SPECIAL
Premiul s-a acordat pentru numarul mare de ore realizate în Programul Bunul Samaritean voluntarelor Sora Veronica Demeter, Mihaela Pantea, Viorica Florea
Premiul s-a acordat pentru daruirea si grija cu care s-a implicat în activitati voluntarelor Madalina Sebestean, Ile Dan
Premiul VOLUNTARUL ANULUI
Pentru Asociatia Caritas Eparhial Oradea, toti voluntarii sunt valorosi, fiecare îsi are locul lui în asociatie. ,,Voluntarul anului” este un premiu care se acorda în fiecare an unui voluntar pentru: timpul, disponibilitatea, diversitatea activitatilor, numarul de ore prestate si calitatea serviciilor oferite. În anul 2013 a oferit din timpul sau 537 de ore în folosul aproapelui.
Premiul Voluntarul anului 2013 s-a acordat voluntarei Daniela Nesu
Evenimentul a fost presarat cu momente artistice sustinute de: de copiii care frecventeaza Centrul de Zi „Gabriele” îndrumati voluntarul Dan Ile: Anabela Rebeca Covaci, David Varga si Monika Gabriela Varga; de elevii Crista Stan si Olimpiu Man, de studenta Violeta Sfârle. Prezentarea evenimentului a fost asigurata de Ioana Madalina Stefanica.
Multumim Liceului Greco Catolic Iuliu Maniu, domnului director Andrei Cristea, voluntar al asociatiei noastre, pentru ca ne-a gazduit evenimentul si în aceasta seara.
Multumim Librariei Gutenberg pentru premiile oferite.
Felicitari tuturor voluntarilor si deosebite multumiri pentru tot ceea ce au facut pentru beneficiarii Asociatiei Caritas Eparhial Oradea si pentru asociatie.
Sursa:http://www.caritaseparhial.ro