„Sâmbata 28 octombrie Misiunea Româna Unita din Friuli “San Cristoforo” condusa de pr. Pr. Ioan Marginean Cocis a trait momente de intensa bucurie cu ocazia celor doua zile de Sarbatoare de multumire pentru cei 15 ani de prezenta a românilor în Friuli la Udine ca Misiune româneasca la Biserica San Cristoforo.
Dupa amiaza, sâmbata la ora 16.00, a avut loc la Palazzo Antonini în cadrul Universitatii de studii din Udine, inaugurarea Expozitiei fotografice propusa de Dorin Mihai intitulata “Luci dell’Est. La genuinità della terra romena” si prezentarea unui documentar despre România, îmbogatita prin interpretarea unor piese muzicale executate la pian de catre Ioana Marginean Cocis (eleva profesoarei Francesca Calabrese) La sonata in La minore k 310 [Allegro maestoso] de W.A. Mozart si de catre Lucia Zavagna (eleva profesorului Luca Trabucco de la Conservatoriul Jacopo Tomadini din Udine): Cele sase dansuri populare românesti de Béla Bartók, care a dus la nivel international frumusetea dansului popular transilvanean. La chitara clasica Marian Tataru (elevul profesorului Laurentiu Stoica) a interpretat piesa Asturias Op. 47 de Isaac Albeniz.
Au fost de fata personalitati de marca din lumea academica, universitatea a fost reprezentata de catre prof. Alessandro Zuliani, profesor de limba si literatura româna la ateneul friulan, care a studiat si cunoaste bine viata culturala din România si este un foarte bun cunoscator al limbii române. A fost de fata Monseniorul Ioan Alexandru Pop, coordonator national pentru Biserica noastra Româna Unita în Italia, însotit de pr. Dumitru Simionca, protopopul zonei Roma-Lazio, distinsul profesor universitar emerit al Universitatii “Cattolica” de la Milano, prof. univ. Cesare Alzati, cunoscut si apreciat cercetator de istorie a Crestinismului si bun cunoscator al Bisericii noastre; alti profesori; cav. uff. Ervino Curtis si doamna Elena, presedintele asociatiei italo-române “Decebal” din Trieste; sapte studenti de teologie români de la Colegiul pontifical Pio Romeno din Roma, trimisi de catre pr. Rector Gabriel Buboi la cererea pr. Ioan Marginean Cocis, rectorul Misiunii Române Unite “San Cristoforo” din Friuli la Udine; domnul Consul general al României la Trieste, dr. Cosmin Victor Lotreanu si dl. Consul Laurentiu Babei. Am avuo onoarea de a avea în mijlocul nostru si pe On. Gian Luigi Gigli, presedintele Miscarii pentru viata din Italia (Movimento per la Vita italiano), deputat la Camera din Parlamentul italian.
Numerosul public format din italieni, profesori, surori, numerosi credinciosi ai Parohiei noastre, sositi la Udine si din localitatile limitrofe, în general din zona Friuli.
Cei prezenti au vizionat fotografiile realizate si selectionate de catre fotograful Dorin Mihai, urmarind introducerea, însotita de prezentarea video, facuta de catre prof. Cristina Marginean Cocis. Au fost prezentate casele traditionale românesti de la tara, sura, unele dintre acestea semanând foarte mult cu cele italienesti din zona Cadore. Toate acestea au fost un preludiu pentru a-i introduce pe cei prezenti în atmosfera transilvaneana în special si în atmosfera tipic româneasca în general. Muzica clasica a apropiat publicul de originalitatea unor muzicieni ilustri precum Béla Bartók, care a dus muzica dansurilor populare românesti la nivel international, de muzica lui W.A. Mozart, care nu necesita nici o prezentare si de cea a altor compozitori.
Reprezentantii Regiunii Friuli Venezia Giulia, în persoana dl. prof. Enzo Martines si Enio Agnola, consilieri regionali; reprezentantul Primariei din Udine, dl. Alessandro Venanzi si dl. Consul general Cosmin Victor Lotreanu din partea Consulatului General al României la Trieste, au subliniat importanta evenimentului dorit si organizat de catre pr. prof. Ioan Marginean Cocis si Doamna preoteasa prof. Cristina, care au dorit, în numele Comunitatii românesti, sa-si exprime astfel gratitudinea fata de orasul Udine, fata de Friuli si fata de Italia atât în fata autoritatilor civile, cât si fata de Arhiepiscopia catolica din Friuli, prezentând aspecte pozitive ale României si ale românilor, dealtfel foarte frumos integrati în orasul friulan si la nivel regional (n.d.t. peste 25.000 de români).
La ora 17.00 toti cei prezenti s-au mutat în apropiere, la biserica San Cristoforo unde, dupa prezentarea unui scurt moment poetic, a avut loc prezentarea cartii servului lui Dumnezeu Iuliu Card. Hossu, episcop român unit de Cluj-Gherla, La nostra fede è la nostra vita, editat de EDB (Dehoniani) Bologna în italiana, 2016 tradus de catre subsemnatul, ajutat de pr. prof. Cristian F. Sabau si pr. prof. Ioan Marginean Cocis.
Fapt deja cunoscut, cartea a fost tradusa dupa originalul în limba româna, aparut în anul 2003 la Ed. Viata Crestina din Cluj-Napoca, editie înfiintata de catre preotul Vasile Chindris. A luat cuvântul mai întâi prof. Giuseppe Munarini. Profesorul din Veneto este autorul notelor pentru publicul italian, atât a celor din josul paginii, cât si a celor referitoare la numele personajelor principale mentionate în carte, însotite de o scurta bibliografie.
Giuseppe Munarini a adus salutul pr. dr. Vasile Barbolovici si al pr. dr. Raimondo Salanschi, care n-au luat parte la eveniment din motive pastorale.
A fost subliniata importanta colaborarii dintre traducatori si îngrijitorul traducerii prezentei carti în persoana prof. Marco Dalla Torre, întotdeauna prompt si disponibil.
Traducerea a fost mult asteptata de catre actualul episcop P.S. Sa Florentin Crihalmeanu, succesorul episcopului Hossu, fiu ilustru al Transilvaniei cu studii la Roma si care în anul 1918, împreuna cu alte personalitati românesti, printre care episcopul ortodox si viitorul patriarh al României Miron Cristea, a dat citire Declaratiunii Marii Uniri, Unirea Transilvaniei cu România, formând România Mare. Dupa cum se stie deja, pe timpul comunismului el a fost constrâns sa înfrunte închisoarea, chinurile, domiciliul fortat, exilul în propria Patrie, la manastirea Caldarusani, unde a fost ridicat la demnitatea de Cardinal “in pectore” de catre Sanctitatea Sa Papa Paul al VI-lea.
Giuseppe Munarini a subliniat deasemenea faptul ca lucrarea de fata (îngrijita în editia româna de catre parintele Augustin Prundus, calugar bazilitan) este compusa din trei caiete care fac referite la cele trei perioade de captivitate ale Servului lui Dumnezeu Ep. Card. Hossu. Ele nu aveau un titlu, pentru a nu atrage atentia securitatii si odata scoase afara din locul de detentie, prin intermediul fratelui sau Traian, au fost mai apoi încredintate nepotului episcopului, d.lui dr. Liviu, care apoi le-a încredintat parintelui Augustin.
Binecunoscutul jurnalist Paolo Mosanghini, redactor sef al ziarului Messaggero Veneto, a intervievat pe profesorul Cesare Alzati, care a dat raspunsuri întrebarilor adresate, clarificând pentru cei prezenti, nu numai momentele de persecutie ale Bisericii Greco-Catolice – termen introdus de catre cancelaria austriaca – (motiv pentru care ar fi mai bine sa respectam pur si simplu denumirea istorica Biserica Româna Unita cu Roma), ci si aspecte legate de importanta Bisericii Române si motivatiile unirii acesteia cu Roma. Ea trebuie sa fie fidela traditiei Orientului crestin, dar totodata sa fie în deplina Comuniune cu Roma. Biserica Româna Unita, eliminata de catre comunisti prin complicitatea unei parti a ierarhiei ortodoxe, a lasat drept mostenire o cultura demna de a fi amintita, deasemenea a avut figuri de marturisitori si martiri care nu s-au plecat dictatului stalinist si colaborationistilor români.
A fost prezentat un documentar video în limba româna, tradus în italiana, care a ajutat la întelegerea unor faze intense ale primei parti de instaurare a comunismului în România, impus de catre sovietici si de catre manipulatorii acestora.
Au urmat întrebarile din public si interpretarea cântarii “Cu noi este Dumnezeu” de catre studentii teologi de la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma.
În "piazza San Cristoforo" din fata bisericii cu acelasi nume, a avut loc un spectacol de dansuri folclorice friulane si populare românesti prin participarea grupului friulan “Stelutis di Udin” si a celui român “Voie buna” din cadrul Asociatiei române “George Enescu” din Sacile, reprezentata de doamna prof. Carina Cesa, presedinta asociatiei.
Seara de sâmbata s-a încheiat cu o agapa deschisa tuturor în spatiile adiacente bisericii si în piata San Cristoforo.
Duminica 29 octombrie la ora 17.00 a avut loc Sfânta Liturghie arhiereasca cu invitati de seama, dar aceasta va fi tema articolului urmator, însotit de o fotocronica.

Traducere din italiana: pr. Ioan Marginean-Cocis
Prof. Giuseppe Munarini