La inițiativa Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în perioada 17-29 iulie, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu s-a desfășurat „Școala de vară”, de a cărei organizare s-au ocupat cu multă iubire și responsabilitate Părintele Traian Dobrată și Părintele Alexandru Fiț.
De-a lungul celor două săptămâni, aproximativ 100 de copii s-au reunit în joc, cânt, dialog și multe motive de fericire. S-au cunoscut treptat, s-au împrietenit și au îmbinat interactivitatea cu bucuria, dar și cu rugăciunea aducătoare de pace.
Prin grija preoților implicați, o mulțime de cadre didactice ale Liceului Iuliu Maniu, dar și alți adulți și mulți voluntari, elevi și studenți, până la douăzeci zilnic, au organizat zile tematice, cu multe activități educative, dar și relaxante, fiecare zi dovedindu-se o altă provocare și multă implicare din partea tuturor.
În prima zi ne-am întâlnit, unii mai timizi, alții foarte încrezători în ceea ce va urma și am primit cu toții binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil, episcopul Oradiei. Doamnele învățătoare Monica Gașpar, Elena Iacob și Diana Mălan au desfășurat multe jocuri de cunoaștere, de implicare activă a fiecărui copil și multă muzică.
După masa de prânz, în fiecare zi elevii s-au restras în Catedrala Sfântul Nicolae pentru a se întâlni cu Isus și pentru a-i mulțumi pentru tot ceea ce primim. De asemenea s-au rugat fie pentru pace, fie pentru familie, pentru ploaie sau pentru cei abandonați. Totodată părinții spirituali le-au adus în atenție câte o pildă sau câte o întâmplare care i-a sensibilizat și i-a îndemnat spre credință, speranță și multă iubire față de aproapele.
După amiază domnul profesor Andrei Cristea și Marius Omuț au organizat jocuri sportive de echipă, atât de necesare și de importante în aceste vremuri, în care copiii preferă să se izoleze și să se îndepărteze în lumea virtuală, uitând de cei din jur, cu care este bine să împărtășim, să conlucrăm și să ne bucurăm împreună.
Marți a fost ziua culorilor. Sub genericul „Curcubeul veseliei”, doamna profesor Alina Broizan, ajutată de cadre didactice și voluntari, i-a stimulat spre a-și manifesta bucuria vacanței în postere uriașe, lucrate în echipă, dar și în desene realizate individual.
Miercuri, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Iacob Elena, Nedeianu Lorenia, Meze Anamaria, Șipoș Lia, Dobrată Bianca și Ursu Krisztina, l-au cunoscut pe micul Jurjac și preocupările lui de când era mic, dar și marea personalitate ce a devenit, George Enescu. Au aflat felul în care acesta și-a înmulțit talanții cu care Bunul Dumnezeu l-a înzestrat, prin faptul că a devenit cel mai mare muzician român: dirijor, violonist, pianist, compozitor și profesor, dar și un mare patriot. Asemeni lui Jurjac, care și-a confecționast o vioară cu bețe și nuiele, micii școlari și-au confecționat instrumente muzicale din materiale refolosibile, iar apoi le-au prezentat pe ritmuri muzicale: castaniete, tamburine, tobițe și maracase diverse. Arhidiaconul Leon i-a răsfățat după amiază cu ritmuri, melodii variate și jocuri de echipă.
Joi doamna Zentania, actriță și profesor de teatru pentru copii, le-a prezentat calitățile pe care un actor trebuie să le aibă. Au făcut exerciții de atenție, de dicție, de autocontrol și de exersare a puterii de concentrare în contexte foarte variate.
Vineri doamnele profesoare de engleză și germană Natalia Hoduț și Ema Țiț, împreună cu voluntarii și cadrele didactice, i-au răsfățat cu jocuri și muzică în limbi străine, cei mici descoperind câteva cuvinte noi și bucurându-se de antrenul creat. După amiază jocul cu apa i-a răcorit și i-a trimis acasă cu zâmbetul pe buze.
A doua săptămână a început sub genericul „Respectăm cu mândrie tradiția”. Doamna profesor de limba română Ioana Sarca, ajutată de colegi și voluntari, a captat atenția copiilor cu prezentarea ”O poveste scrisă cu acul” de Cristina Andone, din care au învățat despre simboluri, tradiții și lucruri care contează. Apoi le-a oferit posibilitatea de a se regăsi măcar într-unul din cele șase ateliere propuse: Satul românesc – machetă, Coloana infinitului – desen, Brățara din fire-împletire, Imaginea satului – desen, Portul popular – desen, Tradiții românești – prezentare.
Marți doamnele învățătoare Iacob Elena, Nedeianu Lorenia, Șipoș Lia, Dobrată Bianca, Ursu Krisztina și doamna profesor de matematică Ioana Cipleu i-au provocat la o matematică distractivă, doar cu chibrituri, la construcții 3D, tablouri realizate din chibrituri și nasturi, nu înainte de a descoperi istoria chibriturilor și de a înțelege sensul expresiei ”Teoria chibritului”.
Miercuri Ovidiu Lazăr le-a demonstrat încă o dată cât de importantă poate fi muzica în viața noastră, iar domnii profesori Cristi Varna, Bene Șerban și Andrei Ciordaș i-au bucurat cu propuneri sportive și relaxante.
Joi doamna Ioana Horbacs le-a propus din nou jocuri de orientare turistică, copiii având posibilitatea să cunoască și să aplice modalități de orientare practice. După tradiționala rugăciune de amiază, copiii au invocat mult dorita ploaie prin jocuri cu apă.
Vineri ne-am propus să mulțumim tuturor celor implicați pentru reușita celor 10 zile petrecute împreună, prin participarea la Sfânta Liturghie și chipuri înveselite de prezenta clownilor, responsabili cu buna dispoziție.
Preasfinția Sa, Virgil Bercea, sufletul acestor activități, a ținut să mulțumească personal tuturor voluntarilor care au contribuit la bunul mers și bucuria copiilor.
Mulțumim lui Dumnezeu, celor ce au inițiat, organizat și desfășurat anul acesta Școala de vară, părinților și copiilor care, cu siguranță, au câștigat prieteni, cunoștințe noi și multă bucurie în suflet.
Prof, înv. primar
Șipoș Lia
Ursu Krisztina
Dobrată Bianca