„Asociatia Caritas Eparhial Oradea întreprinde o noua activitate în cadrul Centrului Social Maria Rosa care are în vizor tinerii post institutionalizati care parasesc sistemele de ocrotire si totodata statutul de “copil”, trecând în viata adulta.
În munca zilnica directa cu acesti tineri s-a constatat gradul scazut de scolarizare al acestora, vital pentru integrarea socio – profesionala. La acesta se adauga alte lipsuri, cum ar fi, privarea de afectiunea si sprijinul unui mediu familial natural.
Unii tinerii care parasesc institutiile sunt întâmpinati de o situatie sumbra având în vedere lipsa cunostintelor care sa le permita sa practice o meserie, educatia precara si capacitatea scazuta de scolarizare.
Printre cele mai dificile probleme pe care le întâmpina acesti tineri sunt gasirea unei locuinte si a unui loc de munca.
Ca raspuns la nevoia identificata, saptamânal, în cadrul Centrului Social Maria Rosa, câtiva tineri, participa la un curs de instruire cu scopul obtinerii abilitatii de scriere si de citire.
Aceste cursuri sunt sustinute de o voluntara din cadrul asociatiei, d-na Cornelia Vesea care, cu mult pathos, îsi dedica timpul, în învatarea acestor tineri, îmbinând utilul cu placutul, acaparându-le atentia prin aplicarea de diverse metode de învatare care stârnesc implicarea si motivatia acestora în a însusi abilitatile imperios necesare integrarii lor. Cu o privire blânda si o voce calda le transmite lectiile necesare pentru o viata noua.
Prin îmbunatatirea nivelului lor educational, speram la integrarea lor în comunitate, printr-o pregatire si o formare care sa le creasca stima de sine si încrederea în fortele proprii, care sa le deschida portita în viata activa si în societate.
Sursa: http://www.caritaseparhial.ro