Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a avut loc pe 1 iunie a.c. pelerinajul anual, pe jos, de la Biserica Greco-Catolică din Beiuș la Mănăstirea Fericiților Episcopi Români Martiri Greco-Catolici Stâna de Vale. Ajuns la a treia ediție, pelerinajul dedicat celor șapte episcopi martiri greco-catolici beatificați pe 2 iunie 2019 de Papa Francisc la Blaj, este un itinerariu de recunoștință și jertfă pentru înaintașii noștri care și-au dat viața pentru credință, bucurându-se în acest an și de participarea PSS Virgil Bercea, eparh al locului, împreună cu Excelența Sa Jeffrey Marc Monforton, episcop auxiliar în Arhidieceza de Detroit în Michigan, responsabil al Subcomisiei Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii pentru Ajutorarea Bisericii Catolice din Centrul și Estul Europei, și doamna Jennifer Healy, secretar al Subcomisiei. Împreună cu pelerinii s-au aflat Pr. Zorel Zima, protopop de Beiuș, pr. Marius Obreja din parohia „Sf. Treime” – Nufărul Oradea, pr. Taichiș Marius și pr. Emil Ghiurcă din Protopopiatul de Beiuș, pr. Florian Gui din parohia greco-catolică Bocșa, preoții Iosif și Mihai Fechetă de la Mănăstirea Greco-Catolică din Stâna de Vale. Lor li s-au alăturat Pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Earhial Oradea, ipod. Eugen Ivuț, secretar episcopal. Au participat credincioși din Beiuș, Oradea și din Protopopiatul de Zalău, printre care mulți copii și tineri care au fost pelerini ai acestui minunat itinerariu încă de la prima ediție.

Pregătirea sufletească pentru pelerinaj a început pe 31 mai a.c., la Beiuș, prin participarea la Sfântul Rozariu cu meditații din cuvintele Fericiților Martiri și Paraclisul Maicii Domnului în parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș la care au participat și credincioși din Băița, alături de parohul lor, pr. Rostaș Marcel. În dimineața zilei de 1 iunie a.c., pelerinii au participat la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Zorel Zima, împreună cu preoții participanți, în biserica greco-catolică din Beiuș, pornind apoi pe jos la orele 08.30 ale dimineții spre Stâna de Vale. Parcurgând 28 km, pe jos, purtând Crucea procesională, cântând, rugându-se, credincioșii – mici și mari – au poposit pe traseu la  noua grotă mariană și crucea înălțată prin munca asiduă pr. Iosif Fechetă și pr. Mihai Fechetă, ajungând în jurul orelor 18.00 la destinație. La Stâna de Vale au celebrat împreună Acatistul Fericiților Martiri în capela din Mănăstirea închinată lor, aflată în construcție. De asemenea, pelerinii au poposit în rugăciune la piatra de temelie a Centrului Pastoral și la stațiunile Căii Sfintei Cruci – un circuit de 594 de metri, care pornește din fața Centrului Pastoral, ocolește Vila Marian și se continuă pe marginea pădurii până în spatele bisericii care se va construi aici. Crucile metalice ale Căii Sfintei Cruci de la Stâna de Vale au fost confecționate din șinele de la calea ferată construită și sfințită de Fericitul Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu, pe 29 iunie 1935, descoperite în timpul săpăturilor de la Centrul Pastoral aflat în construcție.

În istora bisericii orice pelerinaj este un moment de Har, rugăciune și jertă” – spune pentru Biroul de Presă EGCO pr. Mihai Fechetă, custode al Mănăstirii Fericiților Episcopi Români Martiri Greco-Catolici din Stâna de Vale. Cu atât mai mult pentru Biserica Greco-Catolică, care sărbătorește anul acesta cinci ani de la ridicarea la cinstea altarelor a Fericiților Episcopi Martiri Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj, în timpul vizitei Sanctității Sale în România, un astfel de pelerinaj este atât un omagiu, cât și un prilej de a cere Haruri deosebite:

„Este elocvent faptul că îi avem pe cei șapte Fericiți Episcopi Martiri – continuă pr. Mihai Fechetă, pe ei, cei care într-adevăr au făcut un pelerinaj deloc ușor – prin pușcăriile comuniste – și acolo s-au jertfit pentru credință. Pentru noi, cei de la Stâna de Vale, și pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, pelerinajul anual este un moment de Har, ocazie de a medita la ceea ce au făcut înaintașii noștri prin exemplul oferit nu doar în teorie, ci cu întreaga lor viață. Cred că nu sunt îndeajunse cuvintele pentru a putea fi descrisă jertfa lor… Este un lucru extraordinar să faci un pelerinaj în memoria și în cinstea episcopilor noștri, mai ales în ajunul sărbătorii închinate lor (2 iunie).”

Episcopia Greco-catolică de Oradea dorește ca Mănăstirea Fericiților Episcopi Români Martiri Greco-Catolici de la Stâna de Vale să fie un semn vizibil al credinței lor peste veacuri și totodată să fie o oază de reculegere – prin Centrul Pastoral aflat în construcție – pentru copii, familii, turiști care pot să vină aici pentru a sta câteva zile în natură, reconectându-se cu esențialul. „Cei car vin vor putea participa la exerciții spirituale, fiind în companie cu Fericiții noștri Episcopi Greco-Catolici Martiri” – încheie pr. Mihai.

Pelerinajul anual la Mănăstirea Fericiților Episcopi Români Martiri Greco-Catolici Stâna de Vale este un pelerinaj important, care prinde rădăcini și vă așteaptă încă de pe acum să vă doriți să-i fiți părtași anul viitor, la aceeași dată de 1 iunie 2025, de la Beiuș la Stâna de Vale!

Fericiților Episcopi Martiri, rugați-vă pentru noi!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi