„Duminica Rusaliilor, 23 Iunie 2013, a însemnat o dubla sarbatoare pentru comunitatea satului Bobota, Salaj. Dupa Sfânta Liturghie, credinciosii greco-catolici si ortodocsi au putut fi martorii unui evenimet istoric de amploare, si anume lansarea unei monografii a satului tocmai la 800 de ani de la prima atestare documentara.
La elaborarea Monografiei, sub coordonarea domnului Marin Pop – doctor în istorie si demn fiu al satului – au muncit un colectiv de cercetatori din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta, Zalau.
Lucrarea are peste 580 de pagini, cuprinzând un studiu fizico-geografic al localitatii, marturii arheologice din epoca bronzului si prima epoca a fierului, perioada antica, o dare de seama a cercetarilor arheologice privind vestigiile medievale timpurii si târzii din hotarul localitatii, evolutia istorica de la prima atestare documentara si pâna la Revolutia din 1848, evenimente marcante din istoria satului, evolutia socio-economica si demografica a localitatii din anul 1785 pâna în prezent, evolutia vietii religioase, biografii de preoti ai comunitatii Bobota, scoala si figuri de dascali, activitatea culturala în istoria comunitatii, traditii si obiceiuri, politica si administratie publica în Bobota secolului XX si început de secol XXI, o biografie a detinutilor politici ai satului, restituiri istorice – legenda lui Sincai, anexe documentare si un amplu album foto.
La evenimentul organizat cu sprijinul Consiliului Local Bobota, au luat cuvântul: dl. primar ing. Aurel Sarca; dl. Daniel Sauca – directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj; d-na Corina Bejinariu – directoare a Muzeului de Istorie si Arta Zalau; d-na Livia Fer – directoare a Scolii Generale ”Gheorghe Sincai” – Bobota; pr. Vasile Ardelean – preotul comunitatii ortodoxe din Bobota; subsemnatul – din partea comunitatii greco-catolice din localitate; dl. deputat Lucian Nicolae Bode; d-na deputat Andreea Paul (Vass), precum si alti fii ai satului.
Evenimentul a dat ocazia reîntâlnirii diferitelor generatii plecate din satul Bobota si stabilite în tara sau strainatate, si reluarea unor legaturi pierdute din cauza distantelor sau a trecerii timpului.