„Duminica dupa-amiza, papa Francisc a fost în vizita la biserica anglicana "All Saints Church" (Toti Sfintii) din Roma, în contextul împlinirii a doua sute de ani de la înfiintarea, în 1816, a primei parohii anglicane din Cetatea Eterna. Vizita pontifului marcheaza totodata o etapa importanta în dialogul ecumenic dintre catolici si anglicani. În cursul vizitei, pontiful a binecuvântat icoana Preasfântului Mântuitor si a fost oficializata înfratirea dintre biserica anglicana "Toti Sfintii" din Roma si parohia catolica "Toti Sfintii", pontiful anuntând totodata ca este în studiu o calatorie în Sudanul de Sud, tara atât de suferinda.

Dupa salutul de bun-venit, din partea reverendului Jonathan Boardman si a episcopului Robert Innes a urmat liturgia cuvântului si, dupa ce a multumit la rândul sau, pontiful a trecut la esenta vizitei, continuta în dorinta de a merge împreuna pe calea lui Cristos, departe de suspiciunea, neîncrederea si ostilitatea din trecut. Pornind de la icoana pe care a binecuvântat-o, Sfântul Parinte a subliniat: «Isus, privindu-ne pare sa ne adreseze si noua o chemare, un apel: 'Esti gata sa lasi ceva din trecut pentru mine? Vrei sa fii mesagerul iubirii si al milostivirii mele?»
Si tocmai nevoia de milostivire, unita cu smerenie, este cheia ecumenismului si a rezolvarii neîntelegerilor, dupa exemplul sfântului Paul care a reusit astfel sa rezolve neîntelegerile comunitatii din Corint.
Papa Francisc: «Daca ne recunoastem slabiciunea si cerem iertare, atunci milostivirea vindecatoare a lui Dumnezeu va straluci în noi si va fi vizibila si din exterior; astfel, prin intermediul nostru, ceilalti vor reusi sa perceapa cumva frumusetea plina de bunatate a chipului lui Cristos. »
Catolicii si anglicanii sunt îndemnati sa paseasca împreuna pe aceste fundamente, prin marturia plina de concordie a caritatii:
Papa Francisc: «Sa-i multumim Domnului pentru ca, între crestini, a crescut dorinta unei mai mari apropieri care se exprima prin rugaciunea împreuna si prin marturia comuna a Evangheliei, mai ales prin diferite forme de slujire [a aproapelui].»
În încheiere, Sfântul Parinte a amintit ca Isus este acolo unde lumea se aduna în numele sau si, privindu-ne cu iubire si milostivire, ne îndeamna la eforturi în favoarea unitatii.
Intrând în dialog cu membrii comunitatii, pontiful a raspuns la trei întrebari, una privind raportul existent azi între catolici si anglicani:
«Azi, catolicii si anglicanii sunt în bune relatii, ca fratii. Si acest lucru este important, însa a smulge o bucata din istorie si a o afisa ca si cum ar fi o icoana a raporturilor nu este just. Un fapt istoric trebuie citit în hermeneutica acelui moment, nu într-o alta hermeneutica. Însa, este adevarat ca in istorie se petrec fapte urâte. Azi este mai bine, însa sa nu le facem pe toate la fel. Sa mergem împreuna, sa mergem înainte împreuna. Si trebuie sa continuam pe aceasta cale.»
O a doua întrebare s-a referit la etapele de urmat în dialogul ecumenic, între teologie si actiune sociala, papa Francisc rèspunzùnd: «Ambele sunt aspecte importante. Nu se poate face dialog ecumenic stând pe loc. Dialogul ecumenic se face mergând pe cale, pentru ca dialogul ecumenic este un parcurs, iar chestiunile teologice se discuta mergând pe cale.»
Raspunzând, în final, la o a treia întrebare, despre modalitatile de îmbunatatire a relatiilor, în lumina exemplului dat de Bisericile din sudul lumii, pontiful a spus:
Papa Francisc: «Bisericile tinere au o vitalitate diferita, pentru ca sunt tinere. De pilda, analizez împreuna cu colaboratorii mei posibilitatea unei calatorii în Sudanul de Sud, pentru ca au venit la mine trei episcopi: cel anglican cel prezbiterian si cel catolic pentru a-mi spune: 'Va rugam, veniti în Sudanul de Sud, doar o zi, însa nu veniti singur, ci însotit de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury. De la ei, reprezentanti ai unei biserici tinere, a venit aceasta creativitate. Studiem posibilitatea acestei vizite, chiar daca situatia acolo este foarte urâta… Însa trebuie sa o facem, pentru ca cei trei [episcopi], împreuna, vor pacea si lucreaza împreuna pentru pace'. »

Sursa: http://ro.radiovaticana.va