În momentul de fata, prisosul vostru sa acopere lipsa lor (2 Cor. 8,14)

+ Virgil Bercea

Episcop

Iubiti credinciosi,
Situatia în Siria si în regiunile învecinate este cea mai severa criza umanitara si de încalcare a drepturilor omului din lume. Razboiul din Siria a intrat în al saselea an si a provocat suferinte fara precedent pentru populatia din Siria. Conflictul a devenit din ce în ce mai sângeros si chiar daca nu exista statistici exacte, numarul persoanelor care au murit în acest razboi este estimat de la 250.000 pâna la 400.000. Peste 11 milioane de oameni au fost alungati din casele lor, iar dintre acestia aproximativ 4 milioane s-au refugiat în afara Siriei. Cei mai multi stau în tarile vecine (Turcia, Liban, Iordania), de multe ori fara conditii elementare de trai.
Urmând îndemnul Sf. Parinte, Papa Francisc, ajutorarea celor afectati de acest conflict a devenit o preocupare majora pentru reteaua Caritas pe plan international:
•Caritas Siria (o organizatie importanta în Siria, aproximativ 10% din populatia Siriei este reprezentata de crestini de diferite confesiuni) continua, în ciuda situatiei dificile, sa ofere ajutor pentru grupurile cele mai vulnerabile, mai ales pentru refugiatii interni.
•Organizatiile Caritas din Liban, Iordania si Turcia sprijina zeci de mii de sirieni ajunsi în tarile lor.
•Organizatiile Caritas din toata lumea ofera sprijin financiar, logistic si tehnic pentru organizatii partenere din Siria si tarile vecine.
Într-un moment atât de dificil pentru semenii nostri din Siria, Confederatia Caritas România prin Programul National de Interventie în Situatii de Urgenta împreuna cu partenerii din reteaua Caritas Internationalis doreste sa vina în ajutorul celor care astazi sufera în Siria, respectiv celor care s-au refugiat în tarile vecine (Liban, Iordania, Turcia).
Conferinta Episcopilor Catolici din România si-a exprimat acordul si sustine Confederatia Caritas România la organizarea unei colecte pentru Siria în toate bisericile catolice din tara în data de 19 Februarie 2017.
Credinciosii care doresc sa faca un gest de solidaritate umana si sa ofere sperante celor care nu mai au nimic, o pot face duminica, 19 Februarie 2017. Suma obtinuta în urma colectei va fi folosita pentru ajutorul celor care astazi sufera, din cauza razboiului din Siria.
Prin urmare, colecta speciala (tasul) din data de 19 Februarie 2017 va fi predata, de fiecare parohie, Asociatiei Caritas Eparhial pâna la 06 Martie 2017, cel târziu.
Dumnezeu sa va binecuvânteze pe toti cei care faceti bine întru sfintele noastre biserici!

Pentru persoanele private si juridice interesate de aceasta actiune exista un numar de cont pus la dispozitie:
Asociatia Caritas Eparhial Oradea
IBAN: RO27 BTRL 0050 1205 7261 6902
BANCA TRANSILVANIA ORADEA

Presedinte