„Joi, 9 mai 2013, Ziua Europei s-a sarbatorit într-un mod aparte în Oradea. Manifestarea organizata de Primaria Oradea si ISJ Bihor se numeste "Uniti în diversitate" si a fost organizata pe Calea Republicii, unde scolile oradene au amenajat standuri ale statelor Uniunii Europene, încercând sa reprezinte cât mai sugestiv si original tara respectiva.
Liceul "Don Orione" a organizat standul "Vatican", acesta fiind cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori. Statul Cetatii Vaticanului sau pe scurt Vatican este resedinta teritoriala a Sfântului Scaun si principala resedinta ecleziastica a Bisericii Catolice, fiind condus de catre episcopul Romei, Papa.
Vizitatorii au aflat infomatii importante despre Vatican, au putut viziona numeroase fotografii si au aflat lucruri noi cum ar fi semnificatia stemei de pe steagul papal, când au început si ce fel de relatii diplomatice au fost si sunt astazi între România si Sfântul Scaun.
Standul a încercat sa valorifice si alte simboluri ale Vaticanului, încadrate de cele ale Italiei, prezentate de Liceul confesional Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Deliciul publicului însa l-au facut elevii care au purtat uniforma Garzii Elvetiene Pontificala (aceasta Garda este un corp militar aflat în serviciul Papei din 1506), si pareau ca îl protejeaza pe însusi Papa Francisc care împartea împreuna cu Sfântul Luigi Orione iconite. Toata lumea fiind atrasa de cât de real si sugestiv a fost organizat totul.
Cine a trecut pe la standul nostru a fost întâmpinat cu stegulete si a putut remarca prezenta d-lui director Alexandru Stoica, pr. Mihai Fecheta, pr. Florian Gui si a celor doi consilieri din partea Congregatiei "Don Orione", Don Alessio si Don Joao, sositi din Italia si Brazilia.
S-au facut foarte multe fotografii cu diferite personalitati ale municipiului si bineînteles cu micutii de la ciclul primar însotiti de d-nele prof. Pascar Iohana, Ileana Szilagyi si Janina Chinde. Scolarii au stârnit laude din partea trecatorilor pentru tinuta lor si pentru felul în care s-au deplasat pâna la microbuzele scolare unde erau asteptati.
A fost o manifestare foarte reusita, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, se va repeta si în anii urmatori.