„Sâmbata, 6 iunie 2015, Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat Blajul. Cu aceasta ocazie, la ora 12,20, a asistat în Catedrala Arhiepiscopala Majora "Sfânta Treime" la un Te-Deum, unde a fost primit de Preafericitul Cardinal Lucian Muresan, însotit de PS Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de Bucuresti si de PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Vizita Presedintelui Klaus Iohannis s-a încheiat la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, din Piata 1848, unde i-a înmânat, într-un cadru privat, Preafericirii Sale Cardinalul Lucian Muresan Ordinul National "Steaua Romaniei" în grad de Ofiter.

Discursul Preafericitului Cardinal Lucian Muresan adresat Presedintelui României în Catedrala Blajului:

Excelenta Voastra, Domnule Presedinte al Romaniei,

Este o mare bucurie si onoare pentru noi sa Va primim in Catedrala Sfanta Treime din Blaj. Ctitorita de episcopul Inochentie Micu Klein si sfintita de urmasul sau, episcopul Petru Pavel Aron, catedrala este incadrata de doua Institutii care sunt embleme ale misiunii Bisericii noastre: Academia teologica intr-o parte si Liceul Sfantul Vasile cel Mare in cealalta. Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea spunea ca sufletul uman are nevoie de doua aripi pentru a zbura inspre Cer: ratiunea si credinta. Biserica Greco Catolica Romana si-a facut o vocatia din descatusarea acestor doua aripi cu care este inzestrat orice suflet crestin, iar roadele au venit mai apoi de la sine: viata spirituala, cultura, aspiratiile inspre libertate si inspre valorile lumii civilizate. Aceasta a fost misiunea Bisericii noastre dintotdeauna, aceasta este si astazi. Pentru aceasta s-a luptat in diferitele momente ale istoriei, chiar cu riscul suprimarii, pentru acelasi nobil scop ne implicam si astazi toate energiile: in slujba lui Dumnezeu si a tarii noastre.

Piata in care Catedrala se gaseste, este o piata de suflet a Blajului si intr-un fel, emblematica pentru intreaga Romanie. Fiindca este o imagine a lucrurilor bine facute pe care le putem face impreuna, atunci cand dorim si urmarim cu totii binele si dreptatea. Iar roadele nu intarzie sa apara. Venind la Blaj, orice roman care priveste acest condensat de istorie a Romaniei, ar avea ocazia sa se debaraseze de disperare si sa se umple de speranta: ceea ce am facut odata, suntem cu siguranta capabili, cu ajutorul Domnului, sa facem din nou.

Biserica noastra a trecut prin experienta persecutiei, dar a experimentat mai ales prezenta lui Dumnezeu si ajutorul Sau in chiar valtoarea incercarilor, facand proprii cuvintele psalmului 117: “Domnul m-a incercat dar nu m-a lasat prada mortii”. Intariti de o astfel de traire, de aici, din inima Blajului, cu toata simplitatea si modestia, Va asiguram de pretuirea si sustinerea noastra in rugaciune, pentru misiunea pe care ati primit-o de la oameni si de la Cer.

Discursul Preafericitului Cardinal Lucian Muresan adresat Presedintelui României cu ocazia primirii decoratiei „Steaua României”:

Excelenta Voastra, Domnule Presedinte al României,

Prezenta Dumneavoastra aici, în mica Roma, este o mare bucurie pentru întreaga comunitate a Bisericii Greco-Catolice. În acest sens, gestul Excelentei Voastre de a-mi oferi „Steaua României”, cea mai înalta decoratie a României, îmi întareste convingerea ca premiaza jertfa întregii comunitati, dar mai ales staruinta si nazuintele sale marturisite în slujba Neamului si a tarii.

Va multumesc în numele celor care si-au lasat osemintele în închisori pentru a arata ca adevarul si libertatea sunt bunurile sufletesti cele mai de pret, Va multumesc pentru fiecare lacrima amara care astazi regaseste acel prinos de recunoastere pentru a nu fi curs în zadar, Va multumesc pentru gestul de gratitudine si impartasirea care poate sterge raul si vindeca rana, reînnoind astfel în noi harurile Cerului.

Domnule Presedinte,

Vizitând luna trecuta Roma si pe Sfântul Parinte Papa Francisc ne-ati oferit marturia impartialitatii Statului fata de toti cetatenii români. Sinceritatea – spunea un mare gânditor – este o deschidere a inimii care ne arata ceea ce suntem, este iubirea de adevar, refuzul de a se deghiza, dorinta de a repara greselile si de a le micsora prin meritul de a le recunoaste. Eforturile Ierarhiei Unite, ale lumii culturale ardelene românesti, plamadite si pe sacrificiile Bisericii Greco-Catolice, începând cu lucrarea episcopului erou Ioan Inocentiu Micu Klein pâna la rezistenta contra persecutiilor comuniste, par astazi uitate sau minimalizate. Va pot asigura însa ca Biserica noastra Greco-Catolica, ce din mila lui Dumnezeu a fost altar, dar si scoala, cultura, tribuna pentru drepturile cetatenilor, va continua slujirea Binelui si a tarii cu acelasi devotament dezinteresat.

Primiti, va rog, Domnule Presedinte, alaturi de recunostinta mea pentru inalta distinctie si sfânta urare din inima: harul Mântuitorului sa Va însoteasca mereu în tot ceea ce întreprindeti si sa Va tina tare în paza adevarului si a libertatii.

Sursa:http://www.e-communio.ro