„Atacurile îndreptate înspre viata umana inocenta sunt din ce în ce mai numeroase si noi instrumente de moarte ameninta supravietuirea speciei umane. De câtiva ani legile permit uciderea deliberata a celui nevinovat în sânul matern si mortii se numara cu milioanele fara sa se mai tina seama de legea divina. Marsul pentru viata este semnul existentei unui popor care nu se preda si vrea sa faca auzite drepturile celor care nu au voce în logica utilitarismului si a individualismului exasperat, unde predomina legea celui mai puternic.
Prin Marsul pentru viata întelegem afirmarea dreptului la viata pentru toate fiintele umane începând cu momentul conceptiei si totodata sustinerea familiei traditionale si a valorilor acesteia, temelia unei societati solide si sanatoase. De aceea aduna pe toti oamenii de bunavointa pentru a apara dreptul la viata ca primul dintre principiile non-negociabile, înscrise în inima si în ratiunea oricarei fiinte umane si – pentru credinciosi – ce deriva din credinta comuna în Dumnezeul Creator. Facem apel la orice factor de decizie în apararea vietii ca sa reactioneze pe plan politic si cultural împotriva oricaror norme contrare legii naturale.
„Marsul pentru Viata” este un eveniment care se desfasoara anual, concomitent, în mai multe orase din România, în jurul datei de 25 martie (sarbatoarea „Bunei Vestiri”) si este organizat de asociatii ale societatii civile care compun miscarea pro-vita în colaborare cu biserici si asociatii religioase de diverse confesiuni. Anul acesta s-a desfasurat sâmbata, 23 martie.
Si în acest an Biserica Greco-Catolica a fost reprezentata cu cinste de familii, copii, tineri si adulti, credinciosi din diferite asociatii si miscari din cadrul parohiilor din Oradea, care s-au adunat împreuna cu pr. Mihai Vatamanelu, responsabilul din partea Episcopiei la organizarea Marsului pentru viata, în Catedrala Sf. Nicolae, unde s-au rugat Sf. Rozariu pentru copiii nenascuti prin cântari mariane si intentii pro-vita. Apoi s-au alaturat celorlalti manifestanti în Piata Unirii. Dupa discursurile oficialilor si ale reprezentantilor diferitelor asociatii laice si ai diferitelor confesiuni religioase s-a purces în Mars spre Maternitatea Oradea, acolo unde s-au rostit rugaciuni, s-au lansat baloane spre cer cu nume de copilasi, s-au oferit flori din partea organizatorilor mamelor care tocmai au spus DA VIETII.
Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un timp minunat, putin friguros dar cu un soare stralucitor care a zâmbit parca tuturor ca semn al asistentei divine celor care lupta si se roaga pentru viata. Multumiri calduroase celor implicati, multumiri din suflet tuturor celor prezenti! Domnul sa ne învaluie pe toti cu iubirea sa materna si sa ne transforme pe toti în iubitori si aparatori ai vietii.