„În prezenta Preafericirii Sale, Cardinalul Lucian Muresan, a ÎPS Francisco Javier Lozano, Nuntiul Apostolic în România si Republica Moldova, a ÎPS Ioan Robu, presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din România (CER) si în prezenta întregului episcopat catolic din România aflat la Oradea pentru întrunirea de primavara a CER, în Aula Magna a Seminarului Sfintii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, joi 7 mai 2014, s-a desfasurat un eveniment cultural si spiritual deosebit. Este vorba de lansarea urmatoarele carti:
– Marin Pop, Monografia familiei Coposu – prezentata de prof. univ. dr. Mihai Drecin, de dl. Daniel Sauca (directorul Centrului de cultura si arta al Jud. Salaj) si de prof. Marin Pop;
– Alexandru Constantin Chituta, Pictorul Octavian Smigelschi între uitare, redescoperire si restituire – prezentata de Alexandru Constantin Chituta;
– Silviu Sana, Rezistentul. Episcopul dr. Iuliu Hirtea în dosarele Securitatii (1947-1979) – prezentata de prof. univ. dr. Blaga Mihoc;
– PS Iuliu Hirtea, Rorate Caeli. Picurati, ceruri, roua… – prezentata de criticul literar Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.
Întreaga Biserica Greco-Catolica se bucura de acest eveniment datorita subiectului cartilor lansate care pune în lumina istoria Bisericii Române Unite cu Roma, atât prin arta cât si prin diferite personalitati.
Deosebitul eveniment a fost organizat de Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica de Oradea în colaborare cu Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca si este ocazionat de aniversarea centenarului de la nasterea Episcopului Iuliu Hirtea, fost episcop de Oradea în perioada 1949-1978, si de la nasterea lui Corneliu Coposu, precum si de a aniversarea a 230 de ani de la înfiintarea primei scoli românesti în Oradea – azi Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. În acelasi timp, în aceste zile se aniverseaza 15 ani de la vizita istorica a Sfântului Ioan Paul al II-lea în România.
Momentul final a culminat cu celebrarea Paraclisului Maicii Domnului în fata grotei din curtea seminarului, la care au participat peste 200 de credinciosi, rugaciunea fiind condusa de studentii seminaristi.
Cu aceasta ocazie este de mentionat faptul ca au început rugaciunile la grota Sfintei Fecioare Maria din curtea seminarului specifice lunii mai, programate în zilele de marti si vineri, la care sunt invitati sa participe toti credinciosii.
Se cuvine a se aduce multumiri organizatorilor si în mod special autorilor pentru munca si aportul lor la îmbogatirea si conturarea tezaurului vesnic, cladit în mod special de martirii si credinciosii acestei biserici.