„În prezenta a câteva sute de credinciosi, a peste 60 de preoti si a patru episcopi, PS Virgil Bercea a sfintit noua biserica greco-catolica din Oradea, cartierul Velenta.
Evenimentul s-a desfasurat duminica, 4 noiembrie 2012, cu începere la orele 10.00. Preotii, urmati de episcopii prezenti: PS Vasile Bizau – episcop eparhial de Maramures, PS Mihai Fratila – vicar al Bucurestilor, PS Fülöp Kocsis – episcop eparhial de Hajdúdorog, PS Böcskei László – episcop romano-catolic de Oradea si PS Virgil Bercea au intrat in procesiune în biserica, unde a început slujba sfintirii bisericii, urmata de Sf. Liturghie.
Sfintirea bisericii, care este o copie fidela a catedralei greco-catolice din Atena, s-a facut în doua momente diferite. Prima parte a constat în sfintirea peretilor exteriori prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir si stropire cu apa sfintita în cele patru laturi ale bisericii.
Dupa acest moment s-a intrat în biserica pentru consacrarea mesei altarului. Aceasta s-a facut prin introducerea în Altar a hrisovului semnat de episcopii prezenti, a moastelor Sfântului Sixt al doilea urmata de cele trei spalari: cu apa sfintita si sapun, cu vin si cu Sfântul si Marele Mir. Dupa acest moment s-a îmbracat masa Altarului cu vesmintele cuvenite si s-au asezat cele necesare celebrarii Sfintei Liturghii. Hrisovul a fost citit în biserica pe parcursul consacrarii altarului.
Urmatorul moment a fost sfintirea peretilor interiori ai bisericii si a iconostasului si s-a realizat tot prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir si prin stropirea cu apa sfintita.
În cadrul Sfintei Liturghii PS Virgil a tinut cuvântul de învatatura bazat pe Evanghelia duminicii, multumind în acelasi timp tuturor prezenti la eveniment si celor care au contribuit la constructia bisericii: Asociatia „Chiese dell’Est” din Italia, Surorile „Ancelle della Chiesa” Palazzolo sull’Oglio, Brescia dar si tuturor celor care într-un mod sau altul au contribuit la zidirea acestei biserici.
Printre invitatii de seama la eveniment, se numara si arhimandritul Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican, care a transmis un cuvânt de salut din partea cardinalului Leonardo Sandri, prefect al aceleiasi congregatii, precum si monseniorul Vittorio Formenti, responsabilul Biroului de statistici al Bisericii Catolice, din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului. A fost de asemenea prezent pr. Antonio Rossi, presedintele Asociatiei „Chiese dell’Est” precum si pr. Luigi Pecchenini, paroh al parohiei “Santa Maria del Sasso” – Cortenuova, Italia.
La finalul celebrarilor au luat cuvântul mai multi invitati printre care si pr. Antonio Rossi, iar pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea si paroh al acestei parohii, a adus multumiri lui Dumnezeu, Preasfintitului Virgil precum si acelora care au contribuit la construirea acestei biserici.
În semn de pretuire, PS Virgil a conferit parintelui Gavril spre purtare Epigonatul.
Comunitatea greco-catolica din Velenta a avut pâna în anul 1948 ca biserica parohiala biserica de pe str. Clujului cunoscuta de oradeni ca “Biserica de la bariera” – astazi în posesia Bisericii Ortodoxe. Comunitatea greco-catolica s-a reorganizat dupa 1989 si a decis constructia unei noi biserici.