Miercuri seara a răsunat în Catedrala noastră Stabat Mater Dolorosa de Giovanni Battista Pergolesi în interpretarea corului și orchestrei Facultății de Arte din Oradea, dirijori fiind lect.univ.dr. Vladimir Agachi, lect.univ. dr. Carmen Rus.
Încă de la început, dirijorul Vladimir Agachi, a prezentat capodopera Stabat Mater Dolorosa, lucrare pentru soprană, contralto, instrumente de coarde și basso continuo ( compusă în 1736, cu puțin înainte de moartea compozitorului, provocată de tuberculoză). Este cea mai interpretată opera de muzică sacră a lui Pergolesi. Versurile sunt un imn de secol 13 închinat Fecioarei Maria, care ilustrează suferința Mamei lui Isus la crucificarea și moartea Fiului sau. Însuși titlul Stabat Mater Dolorosa vorbește de la sine despre suferința și durerea sa.
Pe parcursul celor 12 cânturi, am suferit, plâns și bucurat alături de interpretarea impecabilă a soliștilor Maria Duțu și Ancuța Pop Măslină de la Filarmonica din Oradea.
Întrebată despre Festivalul Baroc, prezent și perspective, doamna lect. univ. dr. Ariadna Mircescu , organiztor al festivalului, ne-a mărturisit: ”Am ales muzica baroc fiindcă este foarte aproape de sufletul nostru, este o muzică profundă, de o precizie și constanță nemaintălnită. Orice interpret daca știe să cânte o lucrare baroc, știe orice. De aceea alegem să studiem cu elevii și studenții noștri lucrări de Bach, Haendel, de exemplu, fiindcă ele sunt baza unei tehnici instrumentale bune. Am ales Festivalul Baroc fiindcă avem multe cladiri in acest stil în Oradea, locații potrivite și din punct de vedere acustic. Fiind dascăli, ne propunem să promovăm tinerele talente, generația de mâine.
Stabat Mater Dolorosa de Giovanni Battista Pergolesi am ales-o la propunerea lect.univ. dr. Carmen Rus pentru că, dincolo de faptul că este o capodoperă baroc, ne-a permis să includem toți studenții Facultății de Muzică în acest concert final. Planurile de viitor sunt de a extinde și mai mult festivalul astfel încât acesta să devină o tradiție în Oradea, cu concerte în aer liber și biserici”.
Mulțumim organizatorilor, doamnelor prodecan lect.univ. dr. Anca Oana Spătar și lect.univ.dr. Ariadna Zenaida Mircescu, dirijorilor, studenților și profesorilor Facultății de Arte. Am avut, pe de o parte, privilegiul de a-i primi în Catedrala noastră, pe de altă parte, am fost părtași cu bucurie la o rugăciune comună, cântată, închinată Maicii Sfinte.
Iar când moartea stă la pândă,
Maică, scapă-mă de osândă,
nu lăsa să fiu pierdut.
Doamne, în ceasul agoniei,
dă-mi prin rugile Mariei
laurii victoriei.
Iar când trupu-mi va fi rece,
fă ca sufletu-mi să plece
spre cereasca glorie.
Amin.
Rodica Indig
Consilier cultural EGCO