„În perioada 1-3 iunie 2012, Asociatia Tineretului Român Unit (ASTRU) Oradea a organizat un curs de formare pentru animatori, având tema „PreGATESTE ingredientele! Împreuna vom descoperi reteta!” si motto-ul „Asa sa lumineze lumina voastra înaintea oamenilor, încât sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri” (Mt. 5, 16).
Cursul s-a desfasurat la sediul asociatiei din strada Corneliu Coposu nr. 2A (subsolul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”). Participantii au fost 10 tineri de peste 15 ani din grupurile parohiale Allegria si Oratoriul „Maria Imaculata” din Oradea, care au avut oportunitatea de a participa gratuit la acest curs de formare.
Pentru aceste trei zile, sediul ASTRU s-a transformat într-o pizzerie în care noii animatori au „gatit” împreuna „o pizza pentru sufletul tau”, ingredientele fiind învatatura acumulata la temele prezentate, precum si concluziile care le-au realizat în urma „Atelierelor de lucru” pentru fiecare tema în parte. Punctele atinse la acest curs au fost motivatia de a fi animator, notiuni legate de felul în care trebuie sau nu trebuie sa fie un bun animator si valorile pe care acesta le transmite mai departe copiilor, notiuni legate de tipologia copiilor si nu în ultimul rând notiuni despre joc. Temele au fost „condimentate” cu jocuri de cunoastere, de destindere, de stafeta si mai multe bans-uri.
Sâmbata dupa-masa am gustat cu totii din entuziasmul, spiritul de echipa si bucuria marelui joc numit „Cursa spre Cina cea de Taina” pregatit de catre asistentul nostru spiritual, parintele Iuliu Muntean, în care au fost frumos îmbinate notiunile de cateheza cu jocuri de atentie, strategie si stafeta. Parintele spiritual a fost alaturi de noi pe întreaga perioada a cursului, asigurându-ne atât cele necesare sufletului prin celebrarea Sfintelor Liturghii de sâmbata si duminica de la ora 8 si rugaciunile de la sfârsitul zilei, cât si prin disponibilitatea de a ne oferi sprijin în tot ceea ce am avut nevoie pe partea de organizare.
Prânzul a fost pregatit de catre surorile din Congregatia „Misionarele Patimilor lui Isus”, carora dorim sa le multumim si pe aceasta cale pentru disponibilitatea si caldura cu care ne-au primit la manastire si pentru surprizele culinare pregatite pentru noi toti.
Duminica dupa-masa, tinerilor li s-a oferit certificatul de participare si o mica amintire a acestui curs, urmând ca, în urmatoarele doua saptamâni, echipe mixte din cele doua grupuri de tineri sa pregateasca o ora de jocuri pentru copiii de la Oratoriul „Maria Imaculata” si copiii de la Grupul „Dominic Savio” din Oradea. Astfel, animatorii au prilejul de a pune în practica ceea ce au învatat la curs.
Multumim tuturor pentru efortul si timpul oferit desfasurarii acestui curs, participantilor si nu în ultimul rând lui Dumnezeu care ne însoteste mereu si care da valoare timpului si activitatilor pe care le facem pentru El, pentru Biserica noastra si pentru aproapele nostru. Fie ca faptele noastre, ale tuturor sa raspândeasca lumina si iubirea lui Cristos.