„Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catolica din localitate pe data de 3 mai 2012. Reintrarea s-a facut la ora 06:05 dimineata cu ajutorul executorului judecatoresc, care a pus în aplicare, sub protectia jandarmilor, o hotarâre definitiva si irevocabila a justitiei române care retroceda biserica din localitate Parohiei Greco-Catolice.
„Îi multumim lui Dumnezeu ca am reusit sa reintram în biserica dupa atâtia ani si ca avem unde ne ruga”, a spus preotul Voicu Vlad, parohul greco-catolic din Vasad. „Pacat însa ca, din cauza lipsei de deschidere a partii ortodoxe pentru solutii practice, a trebuit sa se recurga la executor judecatoresc si jandarmi, când totul se putea face amiabil, în spirit fratesc si respect reciproc”.
Reprezentantii greco-catolici au apelat la executorul judecatoresc datorita faptului ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice forma de dialog constructiv si solutia practica ca biserica greco-catolica din localitate sa fie folosita alternativ de cele doua comunitati religioase.
Relatia dintre ortodocsi si greco-catolici continua sa ramâna tensionata în localitate ca urmare a faptului ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române i-au mobilizat în repetate rânduri pe credinciosii ortodocsi sa se opuna intrarii greco-catolicilor în biserica.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea face pe aceasta cale un apel deschis Patriarhiei Române si Episcopiei Ortodoxe de Oradea sa se implice direct în a-si controla reprezentantii din teritoriu care incita credinciosii ortodocsi la ura interconfesionala si actiuni antisociale contra greco-catolicilor.
De asemenea, facem un apel autoritatilor Statului Român sa vegheze la asigurarea ordinii publice în localitate, astfel încât credinciosii greco-catolici sa îsi poata folosi în liniste biserica.
Duminica, 6 mai 2012, începând cu orele 10:00, va avea loc prima Liturghie greco-catolica în biserica din Vasad dupa 64 de ani.
Istoricul situatiei
Biserica greco-catolica din Vasad a fost confiscata în 1948 de regimul comunist si data Bisericii Ortodoxe Române. Dupa caderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credinciosilor greco-catolici din Vasad în biserica, Parohia Greco-Catolica a deschis actiune în justitie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câstigat definitiv si irevocabil în 2011.
Dupa câstigarea procesului, partea greco-catolica a încercat, în repetate rânduri, sa ajunga la o întelegere cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea amiabila a acestei situatii si a propus ca solutie practica folosirea alternativa a bisericii greco-catolice de catre ambele comunitati religioase.
Folosirea alternativa a lacasului de cult greco-catolic atât de ortodocsi cât si de greco-catolici este o solutie practica propusa de Biserica Greco-Catolica astfel încât fiecare comunitate religioasa sa se poata ruga într-o biserica. „În aceeasi biserica este loc si de unii si de altii”, spunea episcopul greco-catolic Virgil Bercea, comentând o situatie similara celei de la Vasad care avut loc la Valanii de Beius în 2008.
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic aceasta solutie practica, afirmând ca nu vor retroceda biserica greco-catolica din localitate si nici nu-i vor lasa pe greco-catolici sa intre în ea.
Pe data de 5 aprilie 2012, înainte de Pasti, greco-catolicii au încercat sa intre în biserica cu un executor judecatoresc si au fost agresati fizic.
În urma acestui incident, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, pe data de 10 aprilie, cerându-i sa condamne public aceste acte de agresiune contra greco-catolicilor si sa se implice în reinstaurarea pacii interconfesionale la Vasad, astfel încât greco-catolicii sa poata celebra Pastile în propria biserica. În raspunsul primit de la Patriarhie pe data de 11 aprilie, aceasta si-a derogat orice responsabilitate, spunând ca „astfel de situatii regretabile sa fie solutionate prin dialog la nivel local. În situatia în care nu se identifica o solutie pastorala pe plan local, se poate apela la ajutorul ierarhilor din zona, iar, ulterior, în ultima instanta, în cadrul dialogului oficial dintre Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica”.
Pe data de 19 aprilie 2012, reprezentantii Bisericii Ortodoxe din Vasad au semnat în fata executorului judecatoresc un proces verbal în care se angajau ca îi vor lasa pe greco-catolici sa intre în biserica în data de 26 aprilie, orele 10:00.
La data stabilita, pe 26 aprilie, însa, când reprezentantii greco-catolici s-au deplasat cu executorul la fata locului, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au strâns zeci de persoane, inclusiv copii, pe care i-au postat la intrarea în curtea bisericii, pentru a opri din nou intrarea greco-catolicilor în biserica.
În dimineata zilei de 2 mai 2012, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a scris episcopului ortodox Sofronie solicitându-i sa se implice personal în detensionarea situatiei de la Vasad si calmarea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe. Pâna la ora actuala nu s-a primit nici un raspuns din partea Episcopiei Ortodoxe.
Pe data de 3 mai 2012, la orele 06:05 dimineata, greco-catolicii au intrat în biserica cu executorul judecatoresc sub protectia jandarmilor.
„Comunicat de presa: Sub protectia jandarmilor, greco-catolicii din Vasad au reintrat în biserica dupa 64 de ani”,
