Preafericirii Sale Cardinalului Lucian Muresan
Arhiepiscop major de Alba Iulia si Fagaras
al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica

Preafericite Parinte Cardinal,
Primirea de catre Preafericirea Voastra a demnitatii de Cardinal al Bisericii Catolice reprezinta un eveniment major al vietii religioase din România, un moment de înalta recunoastere si pretuire a lucrarii de o viata a Preafericirii Voastre, care ati contribuit prin sacrificiu de sine, credinta neînfrânta si îndelunga rabdare la supravietuirea în suferinta si apoi la renasterea în libertate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, pe care astazi o calauziti ca Arhiepiscop Major. Sunt deosebit de onorat si bucuros sa va adresez, cu acest prilej, cele mai calde felicitari si urari în numele Statului român si al meu personal.
Biserica pe care o pastoriti a cunoscut prigoana comunismului si martiriul, dar a stiut sa ramâna fidela credintei proprii si a primit rasplata libertatii si a recunoasterii meritelor sale. Biserica pe care o reprezentati acum în Colegiul Cardinalilor a avut un rol însemnat în istoria noastra, stiind sa uneasca spiritualitatea si atasamentul fata de poporul român, morala crestina si spiritul civic, credinta si valorile educatiei. Dupa cum se stie, contributia membrilor Scolii Ardelene constituie unul din momentele fondatoare ale culturii române, tot asa cum unitatea nationala a românilor este legata de figura luminoasa a episcopului Iuliu Hossu, cel care a dat glas Proclamatiei Unirii de la 1918.
Continuându-i, prin hotarârea Sanctitatii Sale Papa Benedict XVI, pe Cardinalii români Iuliu Hossu si Alexandru Todea, pe care i-ati cunoscut si i-ati urmat din tinerete, Preafericirea Voastra ne transmiteti, asemenea lor, puterea curajului, a întelepciunii si a blândetii pe care, dupa o viata plina de încercari, le puneti cu generozitate în slujba binelui comun, a dialogului si a prezentei în societate a virtutilor credintei crestine.
Fie ca Dumnezeu sa va daruiasca sanatate, viata îndelungata si plina de împliniri în slujirea înalta la care ati fost chemat. Întru multi ani!

Presedintele României