„Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica si Presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din România, va fi creat cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea. Preafericitul Lucian va primi bereta rosie de cardinal în cadrul consistoriului din 18 februarie 2012, al patrulea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.
Anuntul a fost dat de însusi Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea, vineri, 6 ianuarie 2012, la sfârsitul Sfintei Liturghii din Solemnitatea Epifaniei Domnului. Suveranul Pontif a anuntat numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite parti ale lumii. Referindu-se la Preafericitul Lucian, Suveranul Pontif a spus: „Am decis sa ridic la demnitatea de cardinal un venerat Episcop, care îsi desfasoara slujirea de Pastor si Parinte al unei Biserici”.
„Ne bucura aceasta numire, care este un dar pentru Biserica Catolica din România si un semn de întarire în credinta pentru fiii ei. O rugam pe Sfânta Fecioara Maria sa-i mijloceasca Preafericitului Lucian harurile necesare, ca sa poata marturisi în continuare cu curaj si daruire iubirea sa fata de Cristos si fata de Biserica”, a declarat Înaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si Vicepresedinte al Conferintei Episcopilor din România.
Preafericitul Lucian Muresan va fi a treilea cardinal român, dupa Cardinalul Iuliu Hossu si Cardinalul Alexandru Todea, toti trei fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica. Cardinalul Iuliu Hossu a fost creat cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969 de catre Papa Paul al VI-lea, iar Cardinalul Alexandru Todea a fost creat cardinal la 28 iunie 1991 de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
În Biserica Catolica, Cardinalii sunt prelati alesi direct de catre Papa, pentru a-l ajuta în misiunea pe care o are ca Pastor Suprem al Bisericii, întarindu-i pe frati în credinta si fiind principiu si temelie a unitatii si comuniunii Bisericii.

Biografia Excelentei Sale Preafericitul Lucian Muresan
Preafericitul Lucian Muresan s-a nascut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astazi cartier al municipiului Baia Mare, al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru si Maria. A studiat teologia mai întâi la seminarul romano-catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964, prin impunerea mâinilor Preasfintitului Ioan Dragomir, Episcopul auxiliar al Maramuresului. Tot în clandestinitate, din 1985 pâna în 1990 a condus Eparhia de Maramures, mai întâi ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica. Din 26 mai 2003 este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, odata cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost intronizat ca Arhiepiscop Major la 30 aprilie 2006, în prezenta Prefectului Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Ignatiu Moussa I Cradinal Daoud.
Biografia, pe larg, a Preafericitului Lucian Muresan:

PF Lucian Mureşan