Duminică 16 iulie, biserica universală a sărbătorit-o pe Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel, care a dat scapularul  sau veșmântul de har, Sfântului Simon Stock în 1251. Cei care îl poartă cu devotament față de Fecioara Maria, vor primi harul perseverenței finale. Azi sunt mai multe scapulare, maro, verzi, gri, după ordinul călugăresc care îl poartă iar ultimul este numit Scapularul Dumnezeului celui Viu.

Tot în data de 16 iulie, dar în 1228, Sfântul Francisc de Assisi care a iubit-o enorm pe Sfânta Fecioară Maria alegând-o ca patroana spirituală a  ordinului  său, a fost canonizat de către Papa Grigore al IX-lea.

Astfel, duminică, mai multe familii de terțiari franciscani au vrut să evadeze din confortul urban și să participe la Sfânta Liturghie în biserica primitoare din Sânmartin. S-a început cu recitarea rozariului și a unor cântări mariane iar apoi liturghia a curs firesc pentru că era frumos animată de glasuri tinere și sunete de orgă, datorită fiicelor părintelui paroh Chivari, Tereza și Paula. La final, părintele ne-a recomandat o mai mare grijă și atenție la Sfânta Ȋmpărtășanie căci este Trupul și Sângele Domnului nostru Isus Cristos și trebuie primit cu venerație.

Următorul moment a fost invitația de a vorbi despre Ordinul Terțiar Franciscan. Și astfel cei prezenți au aflat că Sfântul Francisc a întemeiat acum 800 de ani, trei Ordine religioase cu Regula de viață inspirată din Biblie. El a fost un tânăr nobil, vesel și generos până la 22 ani când a auzit chemarea în fața crucifixului din bisericuța San Damiano: „Francisc, vino și repară biserica mea!”. A urmat un proces de convertire și lepădare de lume pentru al urma pe Cristos și a face voia Lui. După alți 22 ani a primit stigmatele Mântuitorului și a murit în faimă de sfințenie.

Cele trei voturi caracteristice sunt ascultarea de superior sau de soț, caritatea sau generozitatea față de aproapele și castitatea sau curăția în starea de viață. Ordinul este în primul rând pentru frații călugări, al doilea pentru surorile clarise și al treilea pentru noi laicii. Astfel se spune azi și Ordinul Franciscan Secular, adică din lume. Dar noi trebuie să ieșim din această lume cu toate păcatele ei și să preferăm să fim numiți terțiari, nu seculari…

Ȋn Oradea primii terțiari au fost îndrumați de preoții franciscani conventuali dr. Dominic Niculăeș și Ion Gârleanu începând din 1933 în Casa din Piața  Iosia nr.16 până în 1948. Ȋn  Misiunile Populare unde erau des invitați, acești preoți au extins numărul terțiarilor în multe parohii mai ales în județele Cluj și Sălaj. Chiar dacă religia greco-catolică a fost interzisă, acești credincioși au păstrat-o vie și datorită carismei franciscane.

Din 1993 frații franciscani au fost chemați din nou în Oradea datorită episcopului Vasile Hossu iar după terminarea Bisericii și a Conventului, în anul 2003 s-a format și prima fraternitate terțiară din 12 credincioși devotați care au depus profesiunea pe viață după o periodă de formare de către părintele Cristian Tiba, OFMconv . Salutul franciscan este “PACE ȘI BINE!” iar semnul distinctiv este litera TAU.

După acest discurs, ne-am amintit că este ziua de naștere a părintelui paroh Alexandru Chivari și i-am cântat cu toții LA MULȚI ANI!

Doamna preoteasă Edith ne-a poftit pe toți la o agapă fraternă și astfel am avut parte de bucuria de a fi împreună, de a împărtăși experiențe și de a-L lăuda pe Dumnezeu pentru TOT și pentru TOATE. Dorim încă o dată frumoasei familii Chivari să rămână model pentru toate familiile din eparhie. Domnul Isus să binecuvânteze familia creștină! Domnul Isus să binecuvânteze familia franciscană!

Pace și bine!

O. M. Groza

Din Regula Sfantului Francisc (15):

Să fie prezenţi prin mărturia propriei lor vieţi şi chiar prin iniţiative îndrăzneţe, atât individuale cât şi comunitare, în promovarea dreptăţii şi în special în sfera vieţii publice, angajându-se în realizări concrete şi potrivite cu credinţa lor.