„Sute de oradeni, în cea mai mare parte oficialitati, militari, elevi si pensionari au participat joi la festivitatile de Ziua Oradiei. Ceremoniile au început cu sedinta festiva a Consiliului Local, desfasurata cu sala plina. Printre participanti s-au numarat oficialitati, parlamentari, reprezentanti ai institutiilor oradene si consilieri locali.

Cuvântul de deschidere i-a revenit primarului Ilie Bolojan, gazda evenimentului, care a vorbit despre semnificatia istorica a Declaratiei de independenta a românilor din Transilvania redactata în casa avocatului oradean Aurel Lazar pe 12 octombrie 1918 si sarbatorita ca Zi a Orasului începând din 1992.
Edilul a pus accent îndeosebi pe respectul datorat înaintasilor si modul în care actuala generatie îsi poate manifesta recunostinta pentru cei care au facut posibila realizarea României Mari.
În acest sens Bolojan a afirmat ca Primaria Oradea intentioneaza sa onoreze Centenarul Marii Uniri pe parcursul a doi ani, începând de la comemorarea unirii Basarabiei cu România din 27 martie 2018, la festivitatile de 1 Decembrie 2018, pentru a se încheia cu marcarea în primavara anului 2019 a unui secol de la instalarea administratiei românesti în Oradea.
Cinci statui pentru înaintasi…
Primarul a spus ca municipalitatea va amplasa în urmatorii doi ani în oras statuile a cinci personalitati istorice cu rol în desfasurarea evenimentelor.
Edilul i-a multumit episcopului greco-catolic Virgil Bercea pentru ca a acceptat amplasarea unei statui a lui Iuliu Maniu în perimetrul Catedralei Sfântul Nicolae si a liceului cu acelasi nume si a promis amplasarea a înca patru statui în zona centrala a orasului.
"Pe 24 noiembrie, anul acesta, vom amplasa în parcul Bratianu ansamblul statuar Bratianu. De asemenea s-ar cuveni sa avem o statuie a Regelui Ferdinand, în 23 mai 2019, când se vor împlini 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea, si nu în ultimul rând sa închidem Piata Unirii cu cele doua statui ale episcopilor ortodox si greco-catolic, Roman Ciorogariu si Radu Demetriu, în fata celor doua biserici, ca sa marcheze faptul ca în ziua de Pasti, în 20 aprilie 1919, în numele comunitatii românesti din acea vreme cei doi ierarhi au condus reprezentarea orasului", a spus Bolojan.
… 100 de proiecte pentru contemporani
În ceea ce priveste aportul generatiei actuale la sarbatorirea împlinirii a o suta de ani de la Marea Unire, Bolojan si-a fixat un tel ambitios. "Propunerea Primariei Oradea este sa sarbatorim prin 100 de obiective de investitii, de la Podul Centenarului, care are si un nume simbolic, la drumuri, parcuri, pasaje si reabilitari de scoli", a spus edilul.
Cele 100 de investitii vor fi puse în opera în urmatorii de doi ani pentru a marca în mod concret împlinirea unui secol de la instalarea administratiei românesti în Oradea.
Istoria Oradiei, manual pentru elevi
Ca un element inedit, municipalitatea a comandat specialistilor în istorie de la Universitatea oradeana realizarea unui manual cu istoria orasului.
"Lucram la o istorie a Oradiei pe care ne propunem sa o sustinem ca materie optionala în clasa a 7-a în asa fel încât toti copiii sa stie istoria acestui oras, ce reprezinta principalele piete, ce evenimente s-au întâmplat acolo în asa fel încât sa fie viitori ambasadori ai orasului", a spus Bolojan.
Edilul a mai spus ca municipalitatea va finanta realizarea unei monografii a judetului Bihor si publicarea de lucrari privind Marea Unire.
Festivitatile de ziua orasului au continuat peste zi cu depuneri de coroane la Statuia Ostasului Român din Parcul 1 Decembrie si Statuia Aurel Lazar din strada au acelasi nume. Ambele ceremoniale militare s-au încheiat cu defilari ale Garzii de Onoare formate din militari ai unitatilor din Garnizoana Oradea.
Sursa: http://www.ebihoreanul.ro