„Duminica, 11 decembrie 2011, Reuniunea Mariana „Neprihanita Zamislire” a Parohiei Greco-Catolice din Sântandrei, cu hramul „Sfintii apostoli Mihail si Gavril”, a primit un numar de zece membri în rândurile ei, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de pr. Mihai Tegzes – parintele spiritual al Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea – si parintele paroh Tudor Iosif Dragomir.
Localitate cu traditie marianista de aproximativ 100 de ani, Sântandreiul are în prezent un numar de 50 de membri, la care se adauga, dupa cum spune parintele paroh, multi altii care au plecat la Cer si continua sa o slujeasca de acolo, de sus, pe Fecioara Maria, cea neprihanit zamislita.
Au fost prezente doamna Victoria Negrea, vicepresedinte al Reuniunii Mariane la nivel national, doamna Florica Omilescu, vicepresedinte la nivel eparhial, si doamna Maria Marcus, presedintele Reuniunii Mariane din Sântandrei, care s-au implicat în buna desfasurare a evenimentului.
În cadrul ceremoniei de primire, membrii aspiranti au spus raspicat în fata icoanei ce o reprezenta pe Mama lui Dumnezeu ca doresc din inima sa o slujeasca. Aceasta icoana frumoasa e o copie dupa icoana de la Scaius, recunoscuta prin faptul ca a lacrimat de mai multe ori. Cred ca mai multe persoane dintre cele care au fost prezente sunt în asentimentul parintelui Dragomir, care a spus ca, la acest eveniment înaltator, icoana mentionata a lacrimat de bucurie.
S-au împartit diplome si medalii miraculoase la noii membri, iar toti ceilalti au primit binecuvântarea parintelui si medalii, trecând pe la icoana, în timp ce se cânta imnul marian, ca pentru o reînnoire a angajamentului.
O traditie de peste 50 de ani a marianistilor ce se perpetueaza si acum, an de an, e aceea de a face un pelerinaj la Manastirea Maria-Radna cu aceiasi daruire si credinta. Singura deosebire e ca în urma cu mai multi ani pelerinajul dura doua saptamâni dus-întors, mersul fiind pe jos.
Tot o traditie este si pelerinajul anual la Manastirea „Maica Domnului” din Oradea, cu ocazia hramului bisericii.
Desigur, multe alte activitati au în vedere marianistii de la Sântandrei, punându-si încrederea în ajutorul Maicii Domnului si repetând deseori:
“O, Marie conceputa fara de pacat, roaga-te pentru noi!”