„La data de 1 decembrie 2011 s-au împlinit 93 de ani de la Marea Unire, moment unic în istoria românilor, deoarece se desavârsea unitatea statala a românilor, prin unirea Transilvaniei cu România.
Într-un cadru festiv, continuând o veche traditie începuta în 1979, si anul acesta s-au întâlnit la Bocsa, în biserica în care asteapta învierea mortilor marele nostru înaintas Simion Barnutiu, istorici, oameni de cultura, dar si simpli sateni, pentru a sarbatorii Ziua Nationala a României. Întrunirea a început cu un parastas celebrat de catre preotul paroh Alexandru Fit, împreuna cu preotii Cristian Borz de la Badacin si Cristian Laslo din Bobota, localitati cu rezonanta istorica.
La eveniment au luat cuvântul numerosi participanti: Liviu Gârbea, prof. dr. Cornel Grad, Ioan Lupa, Marin Pop, Avram Pop, care în cuvântul lor au vorbit despre Simion Barnutiu si înaintasii lui din Bocsa, Ioan si Iuliu Maniu, Victor si Iacob Deleu, acesta din urma prefect în oastea lui Iancu, Valentin Coposu, preotul martir din Bobota.
Momentul poetic a fost constituit din recitarile din poetii basarabeni Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Nicolae Dabija si Leonida Lari. S-a cântat, s-a recitat, s-au tinut discursuri; cei prezenti au putut sa asculte si câteva fragmente din Discursul lui Barnutiu din Catedrala Blajului, sau Declaratia de Unire cu Tara prezentata de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu pe Câmpul lui Horea la 1 Dec. 1918.