„Preasfintia Sa Virgil Bercea a participat la comemorarea Preasfintitului Episcop Grigore Maior la Tasnad, în judetul Satu Mare la împlinirea celor 300 de ani de la nasterea vrednicului arhiereu.
Comemorarea a început cu depunerea de coroane la bustul ierarhului din centru orasului Tasnad si alocutiunile domnilor Vasile Mitrasca, primarul orasului Tasnad, dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Judeteana Satu Mare. A fost oficiat un parastas la Biserica din Sarauard, biserica ctitorita de Preasfintia Sa Grigore Maior. La eveniment au luat parte personalitati marcante dintre care îi amintim pe: Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad.
Mai apoi a fost lansat volumul volumului „Episcopul greco-catolic GRIGORE MAIOR la 300 de ani de la nastere” la Casa de Cultura din Tasnad, unde a fost evocata si personalitatea vrednicului ierarh. Cu acest prilej, Preasfintia Sa Virgil a tinut urmatorul discurs:

”Aceasta civilizatie contemporana poate avansa doar daca va sti sa respecte cumpatarea si întelepciunea batrânilor” (Papa Francisc 4 martie 2015).

Suntem aici pentru a comemora un batrân, cu ghilimelele de rigoare, un batrân, Episcopul Grigorie Maior, care s-a impus prin cumpatare, judecata si întelepciune. Suntem aici pentru a comemora un batrân al secolelor trecute care în siajul trecerii prin lume a lasat o urma de nesters pentru istoria noastra. Suntem aici pentru a comemora un batrân care a studiat si el la Roma si, a stiut sa trimita si pe altii în Cetatea Eterna pentru ca si acestia ”privind Columna lui Traian, ascultând de la catedra graiul romanilor de demult, descifrând batrâne hrisoave în arhivele Vaticanului , …, si, auzind din adâncurile vremii porunca strabunilor sa se întoarca acasa pentru a trezi la noua viata neamul lui Traian” (Augustin Popa, Cultura Crestina, nr. 5-6, 1944).

Da, acest batrân, Episcopul Grigorie Maior, a avut întelepciunea de a-i trimite la studii pe un Gheorghe Sincai sau pe un Petru Maior cei care vor deveni în timp corifei ai ”Scolii Ardelene”; acest batrân a îndatinat ”tipaul” scolilor din Blaj pentru bravii copii ai românilor; acest batrân a înfiintat Academia Teologica de la Blaj; acest batrân … si, am putea continua … da, acest batrân s-a impus în epoca si a propulsat poporul transilvan spre civilizatie. Pentru ca a avut cumpatare, întelepciune, tact si judecata dreapta.

Acest batrân, Grigorie Maior, când a devenit episcop la 1773 – avea 58 de ani – deci, nu era chiar asa de batrân. Iar Samuil Clain, celalalt corifeu al Scolii Ardelene spunea despre el ca era ”bun parinte si catre toti blând si cu voie buna, …, usa lui tuturor era deschisa”.

Cât ne este de necesar în aceste vremuri sa stim sa respectam acesti batrâni, tineri. Modele avem în istorie – astazi îl comemoram pe Grigorie Maior – Episcopul. Dar, modele avem si astazi. Si, sunt printre noi – eminenti profesori universitari – Ioan Aurel Pop, Ovidiu Ghita, Marcel Stirban, Greta Miron, … Civilizatia contemporana poate avansa doar daca stie de unde vine ”priviti la înaintasii vostri” spune Sfântul Pavel si, nu uitati nici cuvintele Papei care ne îndeamna sa respectam cumpatarea si întelepciunea batrânilor pentru a avea o perspectiva!

+ Virgil Bercea