„În anul 1991 au sosit în Oradea primii calugari ai Congregatiei Don Orione, care s-au stabilit la marginea orasului, în cartierul Iosia, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie sa duca o viata mai demna si mai frumoasa. De atunci, mii de oameni sarmani sau oradeni care treceau printr-un moment dificil au fost ajutati de calugarii italieni si români care au locuit si muncit la sediul Congregatiei din strada Cazaban nr. 49E.
Duminica, 30 octombrie, Centrul Don Orione a sarbatorit împlinirea a 20 de ani de activitate în Oradea. Ziua a început cu liturghiile oficiate de preotii Mihai Fecheta si Florian Gui în rit latin (de la ora 9.00) si în rit oriental (de la ora 10.30). Pornind de la evanghelia zilei – pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar – monseniorul Florian Gui a îndemnat credinciosii sa fie interesati de ceea ce se întâmpla în lume, de soarta altor oameni, si sa îi ajute pe cei aflati în nevoie, aceasta fiind definitia omului crestin. El a aratat ca un mic procent din populatia Pamântului detine 90% din bogatia lumii, lucru care nu este just si nu este decât o dovada ca diavolul le ia mintile celor care alearga dupa bogatii si nu îsi ajuta semenii, ca acestia nu se pot opri niciodata. Dupa liturghie, sute de copii, dar si parintii lor s-au adunat în sala de festivitati a Centrului, unde au servit mâncarea oferita de Congregatie. Copiii au fost apoi împartiti în echipe, care au plecat prin oras în cautarea „comorii”, pe baza unor indicii pe care trebuiau sa le descopere. Dupa gasirea comorii (un cocos din minigradina zoologica din curtea Centrului, „medaliat” cu imaginea Sfântului Don Orione), au revenit cu totii în sala de festivitati, unde au dansat si au participat la un concurs de cunostinte. Toate echipele au fost premiate, copiii primind dulciuri si jucarii. Zecile de parinti prezenti au putut vedea cum îsi petrec copiii lor sâmbetele si duminicile la Centrul Don Orione si s-au bucurat de o zi frumoasa în comunitatea formata în Oradea în jurul Congregatiei „Micii Opere a Divinei Providente”.
Vocatia de a face bine
În cele doua decenii de la sosirea calugarilor Congregatiei s-a înfiintat o scoala, care azi are toate ciclurile scolare, de la gradinita la liceu, copiii fiind admisi indiferent de conditia sociala, de etnie sau de religie. Cei care au posibilitati materiale platesc o taxa ce acopera cel mult o cincime din cheltuielile legate de procesul de învatamânt. Majoritatea cheltuielilor sunt suportate din donatii ale unor binefacatori din tari occidentale, în special din Italia, unii dintre acestia fiind fosti beneficiari ai operei de caritate a Congregatiei. Copiii sunt implicati în multe activitati extrascolare, în cercetasie, oratoriu, sunt dusi în excursii si tabere, pentru a învata sa devina responsabili si sa traiasca frumos. „În ultimii ani se pare ca si comunitatea locala întelege tot mai mult caracterul profund crestin si umanitar al operei Congregatiei în Oradea, tot mai multi oradeni implicându-se în activitatile sociale si educative organizate la Centrul Don Orione”, spune preotul Mihai Fecheta. Unele persoane fizice si firme fac donatii, dupa puterea lor, întelegând ca investesc astfel în comunitate, într-un mediu mai bun pentru toti oradenii. Consiliul Local subventioneaza de un an cheltuielile legate de electricitate si apa ale Liceului Don Orione, care, de altfel, sunt printre cele mai mici dintre scolile oradene, deoarece elevii si profesorii sunt îndemnati sa economiseasca resursele, indiferent cine ar acoperi costurile.