La deschiderea sesiunii de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolica, Preafericitul Parinte Lucian împreuna cu membrii Sinodului adreseaza credinciosilor un mesaj cu privire la apropiatul recensamânt al populatiei.

Iubiti credinciosi,
În perioada 20-31 octombrie 2011 va avea loc recensamântul populatiei, ocazie cu care persoanele vor fi întrebate si despre apartenenta lor religioasa.
In cadrul procesului de recenzare, fiecare persoana este libera sa-si exprime propria optiune, fara niciun fel de constrângere, iar recenzorul are datoria sa întrebe „carei religii considera persoana ca îi apartine”, întrebare care se gaseste la punctul 25 din formularul LGP P – capitolul persoane.
Va îndemnam sa va declarati deschis religia „greco-catolica”, iar în rubrica de la punctul 25 sa va asigurati ca a fost trecut codul „13”, corespondentul numeric pentru religia greco-catolica. De asemenea, va sfatuim sa va asigurati ca toate datele de pe formular v-au fost trecute cu cerneala sau pix, pentru a nu putea fi modificate ulterior. Orice abuz de încalcare a libertatii religioase va fi adus la cunostinta forurilor internationale.
„Credinta noastra este viata noastra!” repeta adesea Cardinalul Iuliu Hossu. Declararea apartenentei la Biserica Greco-Catolica este o marturie a credintei în Cristos Isus Domnul pe care o îmbratisam si o datorie sfânta fata de martirii nostri morti în închisorile comuniste.
Va îndemnam sa ramâneti tari în credinta, sa nu va lasati influentati negativ. Fiti mândri de credinta pe care o aveti si cereti sa vi se respecte dreptul de a marturisi liber aceasta credinta într-o tara libera, membra a Uniunii Europene.