„Luni, 13 iunie, comunitatea greco-catolica din orasul Valea lui Mihai si-a sarbatorit hramul mic al bisericii: „Sfântul Anton de Padova”.
De la orele 17:00, în glasul clopotelor, relicva Sfântului Anton de Padova, precedata de un grup de copii, a fost purtata în procesiune spre altar. La Sfânta Liturghie, celebrata împreuna cu pr. Erdodi Endre, au participat si credinciosi de alte confesiuni, aflând, chiar daca mai târziu, de aducerea moastelor (împrumutata înca în acest an de la preotii franciscani din Carei). Pentru a asigura linistea necesara reculegerii în rugaciune si a primi cuvântul predicii, copiii au fost invitati sa participe la un concurs… cine rezista mai mult fara a vorbi. Dupa o prezentare succinta a vietii Sfântului Anton, cei prezenti au fost invitati sa traiasca profund credinta desavârsind-o în iubire, dupa modelul inimii iubitoare al lui Isus îndragita si urmata de Anton. Asemenea lui, crestinii trebuie sa se implice efectiv în apostolat, animati de o inima triplu nuantata: 1. de copil fata de Dumnezeu (încredintându-se providentei Sale); 2. de mama fata de semeni (dornici a le împartasi Cuvântul divin si a-i fi sprijin în viata cotidiana); 3. de sever judecator fata de propria persoana (îndreptându-se mereu în lumina poruncii iubirii).
La finalul Liturghiei, copiii au fost invitati sa se aseze în fata icoanei Sfântului Anton de Padova pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirea sa, apoi s-au sfintit si crinii adusi de credinciosi.
Devotiunea Sfântului Anton, chiar daca este specifica Bisericii Catolice occidentale, a fost preluata de mult în Biserica Greco-Catolica, marturie fiind fie icoanele, fie statuile, ascunse sau chiar expuse în bisericile preluate de fratii ortodocsi dupa anul 1948. Faima Sfântului, marturia vietii sale si mijlocirea facuta de acesta atrag ca o lumina crestinii, chiar si de confesiune diferita, si, nu în ultimul rând, musulmanii, conform marturiei unor frati franciscani misionari. Noi asteptam cu nerabdare primirea unei relicve destinate Parohiei, pentru a deveni oaza de speranta pentru cei care cauta raspuns cererii lor prin mijlocirea acestui Sfânt Universal.