„Deoarece Don Luigi Giovanni Orione (1872-1940) a fost canonizat de catre Papa Ioan Paul al II-lea la 16 mai 2004, membrii si prietenii Congregatiei Don Orione, inclusiv ai Comunitatii din Oradea, sarbatoresc la jumatatea lunii mai memoria sfântului care a ramas cunoscut ca „Print al saracilor”.
Întemeietorul ordinului calugaresc care îsi dedica toata energia ajutarii saracilor si educarii copiilor, indiferent de rasa, religie sau conditie sociala, s-a nascut într-o familie saraca din Piemont, dovedind înca de mic copil o mare sensibilitate la nedreptatile societatii si la necazurile celor oropsiti (la 6 ani, de exemplu, era revoltat ca în timp ce majoritatea localnicilor munceau toata ziua pentru a-si câstiga cu greu pâinea, notabilitatile orasului îsi savurau bautura pe terasa unui restaurant, asa alerga pe strada prin fata localului, ridicând cu un bat mult praf, ca sa le tulbure relaxarea celor care îi sfidau pe muncitori cu huzurul lor). A întemeiat un ordin calugaresc cu o opera de caritate impresionanta, impulsionat de exemplul sau personal. Crezând ca îl putem iubi pe Isus Cristos doar ajutându-i pe cei ce au nevoie de ajutor, el a preferat sa nu aiba nimic, sa doarma chiar în grajd la nevoie, pentru a da camaruta sa unor emigranti.
Despre cum vedea Don Orione congregatia pe care a întemeiat-o se poate citi aici:
http://www.ldo.ro/component/content/article/10-articole/121-sarbatoarea-sfantului-luigi-orione-la-centrul-don-orione.html
Congregatia Don Orione numara azi aproximativ 960 de calugari, dintre care 18 sunt români, care activeaza în peste de 30 de tari ale lumii urmând îndemnul patronului lor spiritual: „Faceti binele mereu, binele tuturor, raul nimanui niciodata”. Comunitatile Congregatiei din Oradea, Iasi si Bucuresti sustin material si organizatoric si câte un centru scolar, unde copiii deprind nu doar cunostinte stiintifice sau îndemânari practice folositoare, ci si valori morale, deoarece, asa cum spunea Don Orione, „tinerii sunt comoara cea mai de pret a familiei si a societatii. Dupa modelul în care sunt educati si mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine”.
Elevii si profesorii de la Liceul Don Orione au serbat vineri, 13 mai, ziua scolii. Dupa evocarea personalitatii patronului spiritual, în moderna sala de sport a liceului au avut loc o serie de jocuri si concursuri, cum ar fi de dans, de recitari, de cultura generala si perspicacitate, de interpretat cântece din repertoriul românesc si international. Probele sportive între clase au încins atmosfera.
Duminica, 15 mai, a avut loc sarbatoarea întregului centru Don Orione, care i-a reunit pe membrii Parohiei „Tuturor sfintilor”, pe copiii de la gradinita pâna la clasele de liceu si pe parintii si bunicii acestora, pe membrii grupelor de cercetasi, dar si zeci si zeci de persoane defavorizate de care are grija comunitatea. Dupa liturghia oficiata de parintii calugari Florian Gui si Mihai Fecheta, membrii si prietenii comunitatii au umplut din nou sala de sport a liceului, unde au mâncat mâncarea pregatita de câteva voluntare din parohie îndrumate de calugarul Ion Onisa. Parintele Mihai Fecheta si directorul liceului, Alexandru Stoica, i-au îndemnat pe copii sa pretuiasca si sa nu risipeasca mâncarea, nici acolo si nici acasa, deoarece cineva lucreaza pentru ea si trebuie sa respectam munca altora. Dupa prezentarea pe scurt a vietii si operei sfântului Don Orione, cei aproape 200 de copii prezenti, îndrumati de coordonatorii de la Cercetasi, au participat la jocuri si concursuri, inclusiv cautarea unei comori ascunse prin oras, iar seara au fost declarati toti câstigatori si au fost premiati cu dulciuri.