Duminica, 22 mai 2011, de la orele 10:30, va avea loc sfintirea noii biserici greco-catolice din Valea lui Mihai. Biserica va fi consacrata de Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop de Oradea, alaturi de un sobor de preoti. La evenimet sunt invitati oficialitati de stat, locale si credinciosi.
Constructia bisericii a durat timp de 7 ani. Dorinta edificarii unui lacas de cult s-a realizat, în primul rând, prin sprijinul episcopului Virgil Bercea si a unor episcopii si asociatii catolice din Europa si America de Nord, dar si prin contributia Statului, ai sponsorilor si credinciosilor locali. În aceasta biserica se celebreaza zilnic din august 2008, când a avut loc binecuvântarea ei cu ocazia vizitei statuii Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.
Edificiul, proiectat de arhitectul Dan Costa, impresioneaza prin luminozitatea sa si caldura culorilor. Iconostasul, realizat într-un mod avangardist, dar totusi fidel iconografiei bizantine, definitiveaza mesajul sacru al arhitecturii si consacra unicitatea bisericii. Conceptul teologic si proiectul preotului paroh a prins culori sub pensula talentatului iconograf Iosif Chezan: Biserica ni-L daruieste pe Cristos, Pâinea cea cereasca si se roaga ca o Mama pentru fii ei.
„Parohia Greco-Catolica din Valea lui Mihai asteapta cu emotii sfintirea bisericii. Dumnezeu a rasplatit dragostea si rezistenta ei de dupa interzicerea din anul 1948, identitatea greco-catolica neputând fi nimicita nici macar de presiunile vechiului regim. Chiar daca copiii nu au putut fi botezati de preoti greco-catolici, preotii clandestini si parintii au transmis limba, traditia, credinta si constiinta unitatii catolice copiilor lor. Preoti ca: Zurbau Barnaba si Bandiciu Emilian, nu s-au lasat învinsi de regim, prejudecati sau spiritul masei populare. Precum înainte de 1948, ne straduim si acum sa cultivam credinta si sa emancipam cultura comunitatii române în fraterna armonie cu toti fratii nostri de orice confesiune ori nationalitate. Invitam cu drag crestinii sa împartaseasca cu noi aceasta bucurie a sfintirii bisericii si, chiar în continuare, sa se înfrupte din bunatatile noastre spirituale” a relatat preotul paroh Zorel Zima.