„Pe parcursul Octavei de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, studentii si preotii Colegiului Pio Romeno din Roma s-au rugat pentru unitate împreuna cu diferite comunitati de crestini din Roma.
Primul moment de rugaciune a fost celebrarea Sfintei Liturghii în Bazilica Santa Maria in Via Lata, unde exista o traditie de mai bine de treizeci de ani de a se ruga pentru unitatea crestinilor în aceasta perioada. Ca în fiecare an, organizatorii acestor momente de rugaciune, care apartin Centrului Euharistic Ecumenic al Surorilor Fiice ale Bisericii, au invitat în fiecare zi reprezentanti ai diferitelor colegii pontificale orientale din Roma pentru celebrarile Euharistice în ritul propriu. Colegiul Pontifical Pio Romeno a celebrat Sfânta Liturghie în data de 20 ianuarie. În omilia pe care a tinut-o Pr. Vasile Gorzo, subliniat importanta rugaciunii si a dorintei de unitate pe care toti crestinii trebuie sa o aiba, având ca model dorinta Mântuitorului care s-a rugat pentru ca „toti sa fie una”, subliniind anumite aspecte particulare ale relatiilor dintre confesiunile crestine din România. „Chiar daca noi ne-am adunat în aceasta seara pentru rugaciune, nu facem ecumenism deoarece suntem în comuniune. Ne rugam însa pentru unitatea în credinta a tuturor crestinilor de pretutindeni” spunea Pr. Vasile. Apoi a multumit celor care în fiecare an au aceasta initiativa de a face posibila rugaciunea în diferite limbi si în diferite rituri în aceasta biserica. Raspunsurile la Liturghie au fost date în limba româna de catre Corul Colegiului Pontifical Pio Romeno, dirijat de maestrul Andrei Roman.
A doua celebrare liturgica pentru unitatea crestinilor a avut loc în Parohia S. Maria delle Grazie alle Fornaci. Pr. Cristian Dumitru Crisan a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolica în limba româna, raspunzând astfel invitatiei Pr. Mario Castiglione, din Ordinul Preasfintei Treimi, paroh al acestei parohii. Liturghia a fost celebrata în data de 21 ianuarie iar raspunsurile au fost date de asemenea de catre Corul Colegiului Pontifical Pio Romeno.
Un alt moment important din octava de rugaciune pentru unitatea crestinilor a fost celebrarea Sfintei Liturghii în Parohia Pontificala Sfânta Ana din Vatican. Invitatia a venit de la Pr. Bruno Silvestrini, paroh al acestei parohii, iar cel care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment a fost Pr. Serafim Iulian Vescan, paroh al celei de-a doua parohii românesti din Roma. Printre credinciosii italieni prezenti, care au apreciat foarte mult aceasta initiativa – fiind impresionati de frumusetea ritului bizantin, au fost alaturi si credinciosi români. Liturghia a fost celebrata de Pr. Claudiu Lucian Pop, rector al Colegiului Pio Romeno si responsabil cu pastoratia românilor din Italia, fiind de asemenea prezent si IPS Francesco Gioia din Vatican. Adresând câteva cuvinte de învatatura celor prezenti, Înaltpreasfintia Sa s-a aratat foarte încântat de aceasta celebrare, declarându-se cu bucurie „prieten al românilor”. A fost de asemenea prezent si Excelenta Sa, Domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Ambasador al României pe lânga Sfântul Scaun care, dupa finalul Sfintei Liturghii s-a întretinut câteva momente cu românii si italienii prezenti. Sfânta Liturghie a fost animata de Corul Colegiului Pio Romeno.
Luni, 24 ianuarie, zi cu importanta istorica pentru România, a fost ziua de întâlnire intre Bisericile Românesti de pe teritoriul Romei. Evenimentul a avut loc la Parohia Ortodoxa Înaltarea Sfintei Cruci ce se gaseste în incinta Manastirii Surorilor Învierii (Le suore dell’Assunzione) din Roma, zona Tuscolana. Aici s-a celebrat Vecernia Sfântului Grigore Teologul de catre un sobor de preoti ortodocsi, în frunte cu PS Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe a Italiei. Au reprezentat Biserica Romano-Catolica din România Pr. Isidor Iacovici si Pr. Marius Bîlha iar Biserica Greco-Catolica Pr. Claudiu Lucian Pop, Pr. Cristian Dumitru Crisan si Pr. Anton Vasile Cioba de la Colegiul Pio Romeno. A fost prezent si Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, Excelenta Sa, Domnul Bogdan Tataru-Cazaban împreuna cu sotia sa, iar din partea ambasadei României pe lânga Statul Italian, Domnul consilier George Bologan.
La finalul Vecerniei, Preasfintia Sa Siluan a multumit tuturor pentru prezenta, aratându-se doritor ca astfel de evenimente sa continue pe viitor. Pentru a putea merge împreuna pe un drum trebuie sa ne cunoastem reciproc, iar pentru a ne cunoaste trebuie sa ne întâlnim, fapt pentru care PS Siluan a propus ca în fiecare an aceasta rugaciune sa fie celebrata într-o comunitate româneasca diferita. Au luat apoi cuvântul Excelenta Sa, Domnul Ambasador Bogdan Tataru-Cazaban care, printre altele, a subliniat importanta teologiei Sfântului Grigore Teologul pentru crestini, dupa care a vorbit Domnul consilier George Bologan, în numele Ambasadorului României pe lânga Statul Italian, care nu a putut fi prezent. Domnul Bologan relevat importanta evenimentului unirii Principatelor Române, sarbatorit în aceasta zi, precum si a legaturilor dintre cei care au înfaptuit unirea acestora cu cei care au înfaptuit unificarea Italiei. A urmat apoi Pr. Isidor care a vorbit despre tema propusa în acest an pentru octava de rugaciune pentru unitatea crestinilor: Uniti în învatatura apostolilor si în împartasire, în frângerea pâinii si în rugaciuni, (Fap. 2,42), iar apoi Pr. Claudiu Lucian Pop, care a vorbit despre purificarea memoriei ca si conditie pentru ca Bisericile sa poata merge împreuna spre unitate.
În ziua de 25 ianuarie, ultima din octava de rugaciune pentru unitatea crestinilor, Pr. Cristian Dumitru Crisan a raspuns invitatiei Mons. Luigi Storto, paroh în Parohia Sf. Pius al V-lea din Roma, celebrând Sfânta Liturghie bizantina în parohia sa, liturghie la care au dat raspunsurile seminaristii de la Colegiul Pio Romeno. Tot în aceasta zi, Pr. Anton Vasile Cioba a raspuns cu bucurie invitatiei Pr. Marius Bîlha de la Colegiul Seraficum din Roma de a concelebra Slujba Vecerniei în ritul latin în comunitatea acestui Colegiu. În cuvântarea pe care a tinut-o, Pr. Anton a vorbit amintit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti din anul 1999, când oamenii care erau prezenti la Liturghie au strigat „unitate”. Este vorba de aceeasi unitate pe care a cerut-o în rugaciune Mântuitorul Isus Hristos, iar daca noi suntem propovaduitori ai Cuvântului, sa permitem ca acest Cuvânt ce s-a semanat în sufletul nostru sa încolteasca si sa creasca si sa aduca roade, iar unul din aceste roade este unitatea. A fost prezent de asemenea si Pr. Augustin Gheorghiu, consilier al Episcopiei Ortodoxe a Italiei care a împartasit câteva gânduri despre unitatea crestinilor.