„Duminica, 19 august a.c., a avut loc ceremonia de resfintire a manastirii cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea Sumal, judetul Salaj, de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, împreuna cu Preasfintia Sa Mons. Oscar Canton, Episcop Romano-Catolic de Crema – Italia, în urma lucrarilor de reabilitare realizate în ultimii ani.
Cei doi ierarhi au fost asteptati cu un impresionant alai popular al credinciosilor din Sumal: portile caselor erau împodobite cu icoane cu sterguri si toale în culori, iar dealul din mijlocul satului pe care se afla manastirea devenise o icoana a sufletului, desprinsa parca din monografii de altadata: straduta spre manastire era strajuita de credinciosi tinând crucea si praporii, iar pe scarile numeroase catre curtea manastirii asteptau copiii si tinerii satului în straie populare cu flori în mâini, fetele având parul împletit, cu flori în cosite. Curtea manastirii devenise neîncapatoare de credinciosii prezenti cu mic cu mare din Sumal si din împrejurimi. O multime de preoti, numerosi calugari si calugarite precum si un numar semnificativ de absolventi ai Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea care se afla în perioada de experienta la diverse congregatii calugaresti au fost de fata la aceasta solemnitate. În curtea manastirii, Preasfintia Sa Virgil împreuna cu Preasfintia Sa Oscar au fost întâmpinati dupa frumosul obicei al locurilor noastre, cu pâine si sare.
Dupa slujba de resfintire a bisericii manastirii în urma lucrarilor de reabilitare, a urmat înconjurul manastirii, iar apoi începerea Sfintei Liturghii. Un moment deosebit de emotionant a fost acela în care tânarul Sebastian Ioan Dod a fost dus în procesiune de la intrarea în biserica manastirii pâna în fata altarului spre oferirea primei trepte a vietii monahale: tânarul candidat la viata calugareasca a fost dus la altar de catre parintele Cornel Dârle, spiritual al Manastirii Stânceni, judetul Mures, fost rector al Seminarului Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea si eminent profesor de teologie morala la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Oradea, împreuna calugaritele Sfântului Vasile cel Mare din Cluj-Napoca si din Congregatia Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalau. A urmat acordarea tonsurii monahale de catre Preasfintia Sa Virgil împreuna cu Preasfintia Sa Mons. Oscar Canton tânarului Sebastian Ioan care si-a exprimat în mod public alegerea deliberata de a deveni calugar, invocând totodata public ajutorul „lui Dumnezeu si al Maicii Preacurate spre a pasi pe calea sfintei calugarii”. Preasfintia Sa Virgil a anuntat alegerea numelui calugaresc al tânarului Sebastian care de acum „se va numi fratele Severian”.
În predica rostita, Ierarhul Eparhiei de Oradea a multumit credinciosilor Parohiei Sumal, exprimând înalta consideratie pentru dragostea si daruirea cu care întretin lacasul sfânt de închinaciune, straduindu-se a restaura tot mai temeinic si mai frumos acele elemente ale edificiului asupra carora timpul îsi pune amprenta. De asemenea, Preasfintia Sa Virgil Bercea a multumit parintelui Tarciziu Roman care vegheaza zi si noapte prin rugaciune în biserica cu rang de manastire Sumal, aflându-se totodata si în mijlocul credinciosilor, împreuna cu care se straduieste neîncetat pentru cele spirituale, dar si pentru cele materiale necesare bisericii si parohiei. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenti teologi împreuna cu întreaga multime a celor prezenti.
Membrii Consiliului Parohial Sumal au primit din partea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, în semn de distinctie, câte o diploma în numele Martirilor si Marturisitorilor Bisericii Greco-Catolice care si-au dat viata în închisorile comuniste „cu al caror sacrificiu suprem sa fie unita jertfa si binecuvântata darnicia fata de biserica”.
La rândul sau, parintele Tarciziu Roman, a multumit fratelui Severian pentru activitatea desfasurata în ultimii ani împreuna în Manastirea si Parohia Sumal, celor doi ierarhi care au onorat emotionanta sarbatoare si în mod particular a exprimat o multumire de suflet credinciosilor pe care îi pastoreste pentru munca sustinuta, pentru eforturile financiare depuse pentru renovarea bisericii.
Cu multa generozitate credinciosii din Sumal au oferit o agapa cu sarmale si cozonac tuturor celor prezenti, precum si prânzul festiv invitatilor. Însutit fie rasplatita si binecuvântata toata osteneala!