„Duminica, 2 ianuarie 2011, a avut loc la biserica greco-catolica româna din Madrid sarbatorirea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre patronii nostri. Sfânta Liturghie a început la orele 12.00 într-o atmosfera devotionala profunda din partea celor prezenti, fiind celebrata de parintele Vasile Bogdan Buda, parohul comunitatii, alaturi de parintele Marius Talos SJ. Dânsul a adresat un frumos cuvânt de învatatura legat de Evanghelia zilei, cât si despre bogatia si semnificatia teologica a Noului An, care de fapt este o rugaciune, o binecuvântare din partea lui Dumnezeu pentru noi; de asemenea orice încercare sau suferinta, daca vom fi sti sa o oferim lui Dumnezeu, ea va deveni o sursa de pace si har prin abandonul smerit si iubirea unul fata de celalalt.
Parintele Vasile a subliniat cât este de important sa urmarim exemplul Sfântului Vasile, calugar capodocian al secolului al IV-lea, care pe lânga faptul ca a fost un mare teolog si contemplativ al Sfintei Treimi, teologia sa nu a fost simpla teorie, ci cuvânt viu al lui Dumnezeu, inseparabil de iubirea si daruirea fata de aproapele. Marele ierarh este un model al rugaciunii constante si al apostolatului neobosit fata de semeni, de aceea el ramâne pentru noi o icoana stralucitoare, alaturi de Maica Domnului si sfintii Bisericii din toate timpurile.
Dupa ceremonie a avut loc o masa frateasca într-una dintre aulele anexe ale bisericii, la care au participat atât familiile de români cât si familii de spanioli, într-o atmosfera de mare bucurie si recunostinta pentru harurile primite în timpul anului, cât si pentru binecuvântarile pentru noul an.
Parohia Greco-Catolica din Madrid a fost instituita în luna aprilie a anului 2009, în urma binecuvântarii Sfântului Sinod al BRU si prin atentia frateasca acordata credinciosilor români de rit bizantin în Arhiepiscopia de Madrid de catre Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela. De atunci, în fiecare duminica, de la orele 12.30 se celebreaza Sfânta Liturghie în capela Bisericii Nuestra Señora de las Angustias (c/ Rafael de Riego, 16). Pe lânga credinciosii români care apartin comunitatii, câtiva spanioli de rit latin participa, de asemenea, cu regularitate la celebrarile noastre.
Pe lânga icoanele de o frumusete aparte, comunitatea greco-catolica din Madrid se poate mândrii cu mai mult de o suta de relicve ale sfintilor Orientali si Occidentali, printre care chiar Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gura de Aur, Sfântul Grigorie de Nissa, Sfântul Dumitru, la care credinciosii se închina cu ocazia marilor sarbatori. Un proiect foarte important în desfasurare al comunitatii este acela de a construi un iconostas mobil pentru a da un gust autentic oriental celebrarilor liturgice.
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati blogul Parohiei Greco-Catolice din Madrid: http://grecocatolicamadrid.blogspot.com, precum si pagina de internet a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica în Spania: http://www.greco-catolica.com.