„Între 5 si 7 noiembrie 2010 a avut loc la Sofia reuniunea anuala a episcopilor orientali catolici din Europa, cu ocazia aniversarii celor 150 de ani de la unirea cu Roma a Bisericii Orientale Catolice din Bulgaria. Ca urmare a invitatiei lansate de Exarhul Apostolic de Sofia, Preasfintia Sa Christo Proykov si fiind, pentru a doua oara, sub patronajul CCEE (Consiliul Conferintelor Episcopale Europene), reuniunea de la Sofia a avut onoarea de a-i avea ca invitati pe Eminentele lor, Cardinalii Péter Erdo, Presedintele CCEE, respectiv Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, împreuna cu 35 de episcopi reprezentanti ai diferitelor Biserici Orientale Catolice din diferite parti ale Europei, din Rusia pâna în Cipru, din Slovacia pâna în Grecia. Totodata, au mai fost prezenti si câtiva reprezentanti ai dicasterelor vaticane: din partea Congregatiei pentru Bisericile Orientale si a Consiliului Pontifical pentru Migranti si Itineranti. Întâlnirea a fost ritmata de o serie de celebrari liturgice, incluzând vizite în Sofia si Plovdiv, doua orase emblematice ale istoriei crestinismului bulgar, dincolo de seria de conferinte legata de tema întâlnirii: „Criteriile de eclezialitate ale Bisericilor Orientale Catolice si realitatea de astazi”. Rezultatul întâlnirii a aratat ca criteriul de eclezialitate al Bisericilor Orientale Catolice se gaseste tocmai în deplina lor comuniune cu Scaunul Apostolic al lui Petru.
În data de 4 noiembrie, la sediul Exarhatului Apostolic din Sofia, a avut loc comemorarea celor 150 de ani de la unirea cu Roma prin prezentarea a doua expuneri legate de istoria Bisericii Greco-Catolice din Bulgaria. La acest moment, în mod particular festiv, desfasurat sub prezidiul Exarhului Apostolic de Sofia, au participat Eminenta Sa Cardinalul Péter Erdo, Presedintele CCEE, împreuna cu Nuntiul Apostolic din Bulgaria, Excelenta Sa Janusz Bolonek, alaturi de reprezentanti ai Presedintiei si al Guvernului bulgar.
În dimineata zilei de 5noiembrie a avut loc începutul efectiv al reuniunii episcopilor. În urma saluturilor adresate, s-a celebrat Parastasul pentru sufletul adormitului serv al lui Dumnezeu, Monsenior Eleuterio Fortino, trecut recent la cele vesnice, în data de 22 septembrie, care ar fi trebuit sa deschida lucrarile cu o conferinta cu tema: „Criteriile de eclezialitate ale Bisericilor Orientale Catolice pe baza documentelor Conciliului Vatican al II-lea si a documentelor pontificale recente”. Pe fundamentul liniilor trasate de Monseniorul Eleuterio Fortino si din alte lucrari elaborate mai înainte de catre defunctul prelat, conferinta cu aceeasi tema a fost sustinuta de Preacuviosul Arhimandrit Manuel Nin, rectorul Colegiului Pontifical Grec din Roma, care a încercat punerea în lumina a criteriilor de eclezialitate ale Bisericilor Orientale Catolice conform gândirii celui care a fost pentru multi ani subsecretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor. În urma prezentarii facute, episcopii prezenti au trecut la o rodnica dezbatere a celor expuse. A doua conferinta a diminetii a fost tinuta de catre Înaltpreasfintia Sa Arhiepiscopul Antonio Maria Vegliò, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Migranti si Itineranti, având tema: „Structuri pastorale pentru migrantii catolici ai Bisericilor Orientale Catolice, fondate pe baza instructiunii «Erga migrantes caritas Christi»”. În expunerea Sa, Înaltpreasfintia Sa Arhiepiscopul Vegliò a pus în evidenta realitatea gazduirii pastorale a emigrantilor orientali catolici si problemele legate de gasirea sau instituirea structurilor pastorale care sa le permita acestora o buna desfasurare si o continuitate a vietii religioase crestine în diaspora. În dupa amiaza respectiva s-a celebrat la Plovdiv Dumnezeiasca Liturghie, prezidata de Preasfintia Sa Christo Proykov, în biserica parintilor asumptionisti. În cadrul celebrarii au fost comemorati martirii greco-catolici ai persecutiei comuniste. Cu multa emotie Exarhul Apostolic a amintit modul în care s-a sarbatorit jubileul precedent: cel de 100 de ani de la unirea cu Roma, în 1960, când Biserica Greco-Catolica era aproape anihilata. Preasfintia Sa amintea de acele celebrari jubiliare, pe atunci fiind tânar copil, ministrant în Altarul bisericii în care au celebrat doar Episcopul de atunci alaturi de un preot, singurii clerici ramasi în viata si în libertate în acea perioada.
Sâmbata, 6 noiembrie, s-au tinut alte doua conferinte, cea a Înaltpreasfintiei Sale Arhiepiscop Cyril Vasil, secretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si cea a Preasfintiei Sale Episcop Dimitrios Salachas, Exarh Apostolic de Atena. Prima conferinta trata argumentul „Rapoartele dintre Congregatia pentru Bisericile Orientale cu Bisericile Rasaritene din Europa si viitorul lor”, respectiv a doua conferinta privea problematica „Bisericile Orientale Catolice în lumina dialogului teologic oficial dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa privita per ansamblu”. Ambele conferinte au generat o dezbatere vie între episcopii prezenti. Sâmbata, dupa amiaza, s-a facut o vizita organizata la muzeul national, care pastreaza vestigiile si operele de arta ale istoriei antichitatii si a crestinismului bulgar, unde au fost ilustrate si prezentate participantilor diferitele obiecte artistice ale muzeului. În urma vizitei la muzeul national, grupul ierarhilor s-a îndreptat spre manastirea maicilor euharistine. În biserica dedicata Fericitului Papa Ioan al XXIII-lea, construita tocmai pe terenul cumparat de fericitul papa în perioada sederii sale în Bulgaria în calitate de Reprezentant Pontifical, Exarhul Apostolic de Sofia a facut o prezentare a istoriei exarhatului, evocând momente proeminente ale fondarii, ale martiriului si terminând apoi cu renasterea din zilele noastre. A urmat celebrarea Dumnezeiestii Liturghii la care au participat, de asemenea, numerosi credinciosi. Omilia a fost rostita de Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri care a subliniat fidelitatea fata de Hristos si fata de Scaunul Apostolic a predecesorilor exarhatului si i-a îndemnat pe cei prezenti sa dea tinerilor o adevarata marturisire a credintei. Înaintea binecuvântarii finale, Excelenta Sa Janusz Bolonek, Nuntiu Apostolic în Bulgaria, a dat citire scrisorii pe care Secretarul de Stat al Vaticanului, Eminenta Sa Cardinalul Tarcisio Bertone, a trimis-o în numele Sfântului Parinte cu aceasta ocazie aniversara. Celebrarea liturgica s-a încheiat cu un concert sustinut de corul barbatesc ortodox Ioan Kukuzel.
Duminica, 7 noiembrie, s-a tinut sedinta de încheiere, urmata imediat de celebrarea Dumnezeiestii Liturghii în catedrala Exarhatului Apostolic din Sofia. Urmatoarea întâlnire a episcopilor orientali catolici din Europa va avea loc la Oradea, în România, cu tema: „Îmi veti fi martori: noua evanghelizare în Bisericile Orientale din Europa”.
Sofia, 7 noiembrie 2010