„Institutia Prefectului Satu Mare, Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural a Judetului Satu Mare, Muzeul Judetean Satu Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldis” – Filiala Satu Mare, Biblioteca Judeteana Satu Mare, Informatia Zilei si membrii ai familiei Maior, va invita duminica, 7 noiembrie 2010, la manifestarile de comemorare a episcopului Grigore Maior. Evenimentul va culmina cu dezvelirea bustului ierarhului, monument care va fi amplasat în curtea bisericii din Sarauad, locul de nastere al marelui carturar si episcop, Grigore Maior. Trebuie sa mentionam faptul ca anul acesta s-au împlinit 225 de ani de la trecerea la vesnicie a episcopului greco-catolic.

Biografie

Episcopul Grigore Maior s-a nascut în anul 1715. A fost fiul preotului român unit din Sarauad, comitatul Solnocului de Mijloc, azi în judetul Satu Mare. Numele de botez i-a fost Gavrila, iar Grigore e cel primit în calugarie. Studiaza a Cluj, unde a absolvit retorica. În 1740 a fost trimis de Episcopul Inochentie Micu Klein la Roma, unde a studiat Filosofia si Teologia la Colegiul De Propaganda Fide, fiind promovat, la absolvire, doctor în ambele discipline. În 1745 a fost hirotonit preot dupa ritul bizantin în biserica Sfântul Atanasie din Roma. În 1747 s-a întors la Blaj.
Dupa moartea episcopului Atanasie Rednic, la Sinodul Electoral din 15 august 1772 este ales episcop al Blajului, iar la 23 aprilie 1773 este hirotonit episcop la Viena, prin punerea mâinilor episcopului unit, croatul Vasile Bojiscovici, ceremonie la care a asistat însasi împarateasa Maria Terezia si împaratul Iosif al II-lea. Bucurându-se de binecuvântarea ce i-a daruit-o noul episcop la sfârsitul Liturghiei, împarateasa i-a daruit cu o cruce pectorala si un inel de aur. Dupa instalare, în acelasi an, episcopul a fost numit consilier intim, fiind primul episcop român care va purta titlul de Excelenta.
Grigore Maior a fost unul dintre primii profesori ai scolilor de la Blaj, deschise de episcopul Petru Pavel Aron la 18 octombrie 1754. Scolile Blajului si-au câstigat de la început un mare prestigiu si în rândul strainilor, datorita faimei pe care profesorul Grigore Maior si-a câstigat-o prin predarea limbii latine. Tot prin contributia lui, deodata cu deschiderea scolilor, s-a înfiintat si tipografia Blajului. Grigore Maior a fost îndrumator al corifeilor Scolii Ardelene: Samuil Micu Klein, Gheorghe Sincai, Petru Maior si Ion Budai Deleanu.
Prin contributiile sale personale s-au construit bisericile din Tasnad-Sarauad, localitatea sa natala, si din orasul Sibiu.
În timpul scurt cât a pastorit Grigore Maior, cel mai mult l-a alocat vizitelor canonice, adevarate campanii de readucere la Unire a atâtor parohii, rupte de Biserica îndeosebi dupa plecarea lui Inochentie Micu Klein, pe timpul pastoririi lui Petru Pavel Aron. Dupa propriile sale afirmatii, numai în primii 2 ani de arhipastorire, pâna la 2 ianuarie 1775 „pot numara 500 de sate întoarse la Unire”. Dar toate aceste progrese realizate de episcop pentru consolidarea Unirii si, mai ales, agitatiile sale împotriva nedreptelor rânduieli sociale, precum si legaturile cu conducatorii taranilor nemultumiti din Muntii Apuseni, care se vor rascula sub conducerea lui Horia, Closca si Crisan, i-a nemultumit si agitat pe reformati si luterani, eternii dusmani ai Unirii, care l-au reclamat la Curte, aceasta obligându-l sa demisioneze, ceea ce a si facut la 13 martie 1782, obtinând prin decretul din mai 1782 o pensie de la stat de 1.500 florini anual. Retras la manastirea din Alba Iulia a încetat din viata la începutul lunii februarie 1785. De acolo, trupul neînsufletit i-a fost adus la Blaj, unde la 6 februarie a fost asezat în cripta bisericii din curtea episcopiei. Viata si opera marelui carturar si episcop Grigore Maior trebuie sa fie lumina si calauza vietilor noastre.