„Marti, 2 noiembrie 2010, la Roma, s-a celebrat Slujba Parastasului pentru Monseniorul Pamfil Carnatiu care a murit în 7 septembrie 2009, în urma unui infarct, la vârsta de 90 de ani. Parintele Claudiu Pop, rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”, împreuna cu un grup de seminaristi si de calugarite s-au unit în rugaciune la mormântul celui care a servit Biserica Greco-Catolica în mare parte în perioada comunista.
Mons. Carnatiu a fost cel care a initiat emisiunile programului în limba româna de la Radio Vatican si primul responsabil al redactiei române.
Nascut la 17 octombrie 1919 în localitatea Cisteiu de Mures, judetul Alba, în Arhieparhia Greco-Catolica de Fagaras si Alba Iulia, Mons. Carnatiu si-a terminat studiile teologice în timpul razboiului, fiind alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. A fost hirotonit preot la 25 martie 1945. Instaurarea regimului comunist în tara noastra, persecutiile si suprimarea Bisericii Greco-Catolice l-au facut sa ramâna în „lumea libera”, dincoace de „Cortina de Fier”. A facut mult bine românilor care reuseau sa scape de dictatura si care emigrau în diferite tari din Occident. Pe plan cultural, a colaborat prin studii si articole la revista „Buna Vestire”, publicatie de zidire crestina, care aparea la Roma.
Domnul sa-i primeasca jertfa vietii sale si sa îl odihneasca cu cei drepti ai sai.