Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea s-a bucurat de vizita Excelenței Sale Simone Giusti, episcopul romano-catolic de Livorno, la Oradea în perioada 12-16 iulie 2021. Episcopul Simone Giusti a fost însoțit de către Don Placido, parohul Catedralei și părintele Vasile Orghici, parohul greco-catolic al comunității românești din Livorno.

Delegația a vizitat în zilele petrecute la Oradea Catedrala „Sfântul Nicolae”, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Sanctuarul Franciscan „Maica Domnului”, Biserica „Schimbarea la Față”, Biserica „Tuturor Sfinților”, Biserica din Haieu, Biserica din Felix, Liceele „Iuliu Maniu” și „Don Orione”, Cantina socială „Maria Rossa”, Casa „Frențiu”, Bazilica și complexul Baroc.

De asemenea într-o zi a fost vizitat și Maramureșul cu o oprire la Cimitirul Săracilor din Sighet unde au fost înmormântați episcopi și preoți morți în închisorile comuniste, precum și Memorialul din Sighet, oaspeții rămânând îndurerați de atrocitățile și durerile la care au fost supuși ierarhii, preoții și credincioșii Bisericii Greco-Catolice.

Excelența Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea și Preasfințitul Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureș au primit în aceste zile oaspeții Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în vizită de cunoaștere și salut.

În după amiaza zilei de joi, în Capela Seminarului Teologic a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, în care Don Placido, parohul Catedralei din Livorno a primit în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit comunității românești greco-catolice din Livorno, crucea pectorală. Preasfinția Sa Virgil a dăruit deasemenea Monseniorului Simone Giusti un Engolpion, un Patrafir și Omofor pentru a avea în continuare în grija comunitatea de români prezentă în Dieceza sa. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de maestrul Radu Mureșan împreună cu un grup de seminariști.

Eugen Ivuț