Lucrarile Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, care are loc la Roma, s-au deschis Duminica, 10 octombrie, printr-o Sfânta Liturghie celebrata de catre Papa Benedict al XVI-lea, împreuna cu cei 185 de Parinti sinodali.
În cadrul predicii rostite, Papa a multumit Domnului pentru faptul ca, dincolo de toate vicisitudinile istoriei, în Orientul Mijlociu, din timpurile lui Isus si pâna astazi, a existat o continuitate a prezentei crestinilor. Pe acest pamânt, Biserica lui Hristos se exprima într-o varietate de traditii liturgice, spirituale, culturale si disciplinare ale veneratelor Biserici Catolice Orientale, precum si ale celor din traditia latina. A privi spre aceasta parte a lumii din perspectiva Domnului, înseamna a recunoaste în acest pamânt leaganul unui plan universal de mântuire prin dragoste, al unui mister de comuniune care se actualizeaza în libertate, motiv pentru care, se cere din partea omului un raspuns de iubire. Avraam, proorocii si Fecioara Maria sunt protagonistii acestui raspuns care îsi gaseste desavârsirea în Isus Hristos, fiu al acestui pamânt, care a coborât din ceruri. Scopul Sinodului Episcopilor este unul cu precadere pastoral. Lucrarile adunarii sinodale sunt orientate catre o mai autentica marturie a crestinilor la nivel personal, familial si social. Dincolo de orice dificultati, a spus Sfântul Parinte, crestinii din Tara Sfânta sunt chemati sa îsi întareasca constiinta de a fi pietre vii ale Bisericii Orientului Mijlociu. De aceea este necesar sa se favorizeze conditiile de pace si prosperitate, indispensabile pentru o dezvoltare armonioasa a tuturor locuitorilor din regiune. Papa a încredintat lucrarile adunarii sinodale mijlocirii sfintilor din acele locuri binecuvântate si a invocat asupra Sinodului protectia Maicii Domnului.
Lucrarile Sinodului au debutat luni, 11 octombrie, în Bazilica Sfântul Petru, unde s-a celebrat la mormântul Fericitului Papa Ioan al XXIII-lea o Sfânta Liturghie prin care s-a dorit sa se comemoreze 38 de ani de la deschiderea lucrarilor Conciliului Vatican al II-lea. Liturghia a fost celebrata de catre cardinalul Walter Kasper, care a si tinut omilia. Au concelebrat la sfântul altar patriarhul sirian Youan, arhiepiscopul major siro-malankarez Basileo Thottunkal, arhiepiscopii Cyril Vasil, secretar al Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene si Farhat, fost nuntiu apostolic în Turcia, împreuna cu episcopii Dimitri Salachas, exarh apostolic pentru greco-catolicii din Grecia, Virgil Bercea, ierarhul greco-catolic al Oradiei, precum si episcopul Puthur din eparhia siro-malabareza de Ernakulam-Angamaly – India, custodele Tarii Sfinte – Pierbattista Pizzaballa, precum si alti preoti si credinciosi din Bergamo si Roma.
Dupa Sfânta Liturghie, în prezenta Papei Benedict al XVI-lea s-au deschis în Aula Sinodala din Vatican, lucrarile Întâlnirii Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu. Sinodul s-a deschis prin rugaciunea Orei a III-a, la care Sfântul Parinte a tinut o meditatie. A urmat prezentarea raportului Secretarului General, Excelenta Sa Nicola Eterovic, dupa care raportorul general, Preafericitul Naguib, a prezentat Raportul premergator luarilor de cuvânt ale parintilor sinodali. Lucrarile sinodale au fost reluate dupa amiaza prin raporturile continentale prezentate de presedintii diferitelor conferinte episcopale, dupa care au urmat discutiile libere. Ziua s-a încheiat cu recitarea rugaciunii „Angelus” de catre Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea.