„În data de 10 octombrie 2010 debuteaza la Vatican lucrarile adunarii speciale a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, convocat de Sfântul Parinte, Papa Benedict al XVI-lea, la care este invitat sa participe si PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.
Evenimentul a fost prezentat vineri dimineata, 8 octombrie, în Sala de presa a Sfântului Scaun de catre secretarul general al Sinodului, mons. Nikola Eterovic, si de vice-directorul Salii de presa, parintele Ciro Benedettini si are ca tema: Biserica Catolica în Orientul Mijlociu. Comuniune si marturie. „Multimea celor care au crezut era o singura inima si un singur suflet”.
Sinodul Episcopilor, din care fac parte 185 de parinti sinodali, se desfasoara în perioada 10 – 24 octombrie, în Cetatea Sfânta, fiind cel mai scurt Sinod celebrat pâna acum – doar 14 zile. Acest lucru s-a decis pentru a permite Parintilor Sinodali sa se întoarca în mijlocul credinciosilor lor cât mai repede, tinând cont de situatia destul de complexa a tarilor Orientului Mijlociu. Evenimentul se bucura de prezenta a trei invitati speciali: rabinul David Rosen, director al Departamentului Afacerilor Religioase ale Comitetului Evreiesc American, care se va adresa Adunarii sinodale miercuri, 13 octombrie, la ora 18, si doi reprezentanti islamici – sunnitul Muhammad al-Sammak, Consilier politic al Marelui Muftiu al Libanului si ayatolahul siit Seyed Mostafa Mohagheh Ahamabadi, profesor de Drept al Universitatii din Teheran. Amândoi vor vorbi Parintilor Sinodali, joi 14 octombrie, la ora 18.