„Ziua de 1 august 2010 a fost pentru locuitorii din Curtuiuseni, jud. Bihor, indiferent de confesiune, o zi de mare sarbatoare marcata de sfintirea noii biserici greco-catolice din localitate, cu hramul Neprihanita Zamislire a Sfintei Fecioare Maria. La eveniment au participat credinciosi de toate confesiunile, care împreuna cu parintele paroh Cervid Alexandru, opt preoti din parohiile învecinate si din strainatate, primarii comunelor Curtuiuseni si Tarcea si un grup de copii l-au întâmpinat pe Preasfintitul Virgil, oferindu-i pâine si sare, precum si buchete de flori.
Dupa sfintirea lacasului de cult a urmat Sfânta Liturghie arhiereasca în cadrul careia Preasfintitul Virgil, referindu-se la evanghelia zilei, a remarcat: „Am ascultat cum Isus l-a vindecat pe baiatul lunatic. Apostolii nu au înteles ce trebuie sa faca. Însa, Isus scoate mai întâi diavolul din copil si apoi îl însanatoseste. Si astazi epilepsia este o boala care îi încearca pe multi oameni. Stim cât este de greu sa ai grija de bolnavi. Orice boala pe care o avem este o piedica pentru noi. Avem pe buze întrebarea: De ce, Doamne? Raspunsul este simplu: Pentru ca Dumnezeu ne iubeste! Trebuie sa spunem: Îti multumim, Doamne, pentru aceste încercari. Si atunci când suntem încercati, dar si când suntem sanatosi sa-i multumim lui Dumnezeu. Avem impresia ca în zilele noastre nu mai exista diavol. Atunci, însa, prezenta lui este mai pregnanta. Prezenta diavolului se manifesta prin pacatele noastre. Când avem credinta slaba suntem mai predispusi la pacat. Fiecare avem aceste momente. Nu exista persoana fara de pacat, asa cum spune Mântuitorul: Cine este fara de pacat? Este fundamental pentru noi sa ramânem în credinta si sa ne întarim credinta. Când credinta noastra este puternica, diavolul este slab. Când credinta noastra este puternica, în familie este buna întelegere, nu exista cearta între noi, îl respectam pe cel de lânga noi. Pentru ca toti credem în acelasi unic Dumnezeu, scopul fiecaruia este sa ajungem în vârful muntelui. Fiecare, indiferent ca este ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat, merge pe alt drum. În vârful muntelui, reuniti, îl vom gasi pe Dumnezeu. Reusim sa urcam muntele daca suntem tari în credinta. Atunci diavolul nu mai are putere asupra noastra”.
În continuare, Preasfintia Sa a dorit sa exemplifice cele afirmate cu o mica „istorioara” care transmite un mesaj în legatura cu credinta noastra: Se spune ca o data era o bucata de carbune care nu era împacata cu ideea ca era neagra si murdara. A încercat în zadar sa se spele, dar nu-si putea schimba starea. Atunci i s-a spus ca daca doreste sa straluceasca, trebuie sa arda. Bucatica de carbune a acceptat si a început sa arda, si implicit sa straluceasca. Însa, i s-a spus ca daca va continua sa arda va disparea. Bucatica a raspuns ca pentru lumina si caldura pe care le emana merita sa se consume. În mod similar, a adaugat Preasfintia Sa, „sufletele noastre devin negre când suntem în pacat. Trebuie sa ne lasam ajunsi de focul Spiritului Sfânt, sa ardem fiecare dintre noi. Atunci fata noastra straluceste. Atunci transmitem caldura credintei si a iubirii”.
Ierarhul a tinut sa aprecieze efortul celor care au contribuit la zidirea noului lacas de cult: „Dragi credinciosi din Curtuiuseni, cei care ati venit astazi aici, încercati ca în viata dumneavoastra sa cultivati aceste virtuti. Sa nu uitati porunca Domnului: Sa va iubiti unul altul! Împaratia lui Dumnezeu începe de aici. Biserica începe de aici si se desavârseste în ceruri. Multumim pentru ce ati facut. Multumim parintelui paroh si curatorilor. Bunul Dumnezeu sa ne ocroteasca!”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Virgil a acordat crucea pectorala parintelui Silvano Bonfatti din parohia italiana Bucinasco, precum si parintelui franciscan Leopoldo Ingegneri din Budapesta.
Parintele Cervid Alexandru a dorit sa multumeasca Preasfintitului Virgil, credinciosilor si tuturor binefacatorilor pentru sprijinul acordat în finalizarea bisericii. De asemenea a multumit corului Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Oradea.
Mentionam ca piatra de temelie a bisericii a fost pusa în anul 2004 pe un teren daruit înca din anul 1917 de catre credincioasa Maria Cearnau cu scopul de a se ridica o noua biserica, mai încapatoare. Proiectul sfântului lacas a fost conceput de catre arhitectul Dan Costa, iar constructia a fost realizata de mesterii Ioan si Matei Ciuceac.
La finalul Sfintei Slujbe comunitatea din Curtuiuseni i-a invitat pe toti participantii la o agapa frateasca.