„În perioada 18–21 Iulie 2010, a avut loc la Oradea cea de-a patra editie a Universitatii de vara, organizata de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Oradea, cu tema „A trai liber”. În acest an au participat în jur de 70 de tineri din toata Eparhia de Oradea.
Duminica, 18 Iulie, tinerii au început sa soseasca la Facultatea de Teologie Greco-Catolica, unde a avut loc si în acest an Universitatea de vara. Dupa câteva momente de acomodare, a avut loc o cina comuna, s-au facut prezentarile, au fost organizate câteva jocuri de cunoastere si împartirea pe grupuri la cei patru animatori si colaboratori ai Biroului Pastoral.
Pentru ca prima seara sa fie mai deosebita, s-a organizat o plimbare prin oras si o mica oprire la concertul sustinut de catre cunoscuta formatie Pasarea Colibri. La finalul acestuia grupul de tineri s-a întors pentru rugaciunea de seara.
Luni, 19 Iulie, a început cu Sfânta Liturghie, apoi micul dejun si un salut din partea Biroului Pastoral. Tot în aceasta zi s-a tinut si primul curs, „A trai liber. De ce cateheza?”, sustinut de sora Ligia Man. Întrebarile la examenul final din acest curs au fost: Ce este credinta? Ce faci tu ca sa te numesti crestin? Enumerati trei manifestari religioase prin care crestem în credinta. Dupa curs, Preasfintitul Virgil Bercea a facut o vizita tinerilor si le-a împartasit câteva gânduri.
Dupa cursuri si discutiile pe marginea acestuia, au urmat jocurile, moment foarte bun pentru cunoastere, socializare, unirea grupurilor, destindere. La sfârsitul zilei, fiecare grup si-a prezentat concluzia zilei sub forma artistica. Fiecare grup a fost foarte ingenios, au prezentat concluziile sub forma teatrala sau muzicala. Dupa concluzii, tinerii au fost bucurosi sa o aiba în mijlocul lor pe Carla Marin care a dat startul unei minunate seri dansante.
Marti, 20 Iulie, cel de-al doilea curs intitulat „Rugaciunea” a fost sustinut de catre parintele Emil Ember, iar întrebarile formulate în examenul final din acest curs au fost: Care sunt tipurile de rugaciuni? Care sunt conditiile necesare pentru o rugaciune sanatoasa? Cum ne raspunde Dumnezeu la rugaciune? Cursul a fost urmat de Sfânta Liturghie si de ultimul curs: „Diferenta dintre barbati si femei – Sexualitatea”, sustinut de catre doamna psiholog Ana Popa.
La examen tinerii au fost întrebati: Cine sunt mai valorosi – barbatii sau femeile? Cum ai actiona daca te-ai afla cu prietenul tau într-un local, el se afla deja la a treia bere, vrea ca tu sa faci la fel, tu simti ca nu mai poti, dar el spune ca esti las si ca nu esti liber daca nu îi iei exemplul? Când considerati ca este normal sa începeti viata sexuala? Enumerati trei argumente împotriva relatiilor sexuale premaritale.
Dupa cursuri au urmat discutiile pe grupuri si apoi o binemeritata iesire la Strandul Municipal. Seara, tinerii au pornit în plimbare pe Dealul Calvaria (Ciuperca) unde a fost tinuta si rugaciunea de seara – Rugaciunea Rozariului.
Miercuri, 21 Iulie, a fost deschisa de Sfânta Liturghie dupa care a avut loc Examenul Final care a ajutat tinerii sa faca o sinteza a celor trei cursuri la care au participat. Aceasta evaluare s-a facut astfel: evaluare în scris (individuala) apoi evaluarea orala (pe grupuri de discutii). Dupa examen s-au prezentat concluziile fiecarui grup si s-au oferit, din partea Biroului Pastoral „Certificate de Participare la Universitatea de Vara”.
La fel ca fiecare editie, si aceasta s-a dovedit a fi un succes si o activitate pe care tinerii o apreciaza si simt ca au nevoie de ea pentru a creste în credinta.