Sală a Filarmonicii din Oradea plină sâmbătă, 7 martie, la conferința „Super Teach – Inspirație pentru Educație”. Organizatorii și-au propus să îi ajute pe profesori să vadă educația dintr-o altă perspectivă, să fie mai echilibrați și să pună mai mult preț pe comunicare.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor invitați de marcă, printre care Dragoș Anastasiu – fondator SuperTeach, Alexandru Ghiță – președintele Grupului Educativa, Cristina Gheorghe – fondatoare a SuperTeach, Michelle Pacheco – Terapeut, Energy Healer și Spiritual Coach, Oana Moșoiu – lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Elena Lotrean – trainer, antreprenor, fondatoarea Școlii Finlandeze Sibiu etc.

„Singura metodă de a crește economia unei țări este investiția în profesori. Lucrurile care contează cu adevărat nu se învață în școli: a munci în echipă, project management, servicii etc. Pentru că foarte mulți români au ales să plece în străinătate, suntem în situația de a avea probleme în a găsi oameni competenți. Și numeric și calitativ. Iar dacă îi găsim, avem probleme cu atitudinea. La SuperTeach nu vine nimeni să spună că asta e bună sau asta nu, ci vă oferă o altă perspectivă. Ne apropiem de 10.000 de profesori care au luat parte la aceste 21 de conferințe și încă mai avem întâlniri anul acesta”, a spus, la deschiderea conferinței, printre altele, Dragoș Anastasiu, care a mai explicat că SuperTeach nu este un proiect al vreunui minister sau al vreunei autorități ci este unul al celor care vor să schimbe România și care cred că schimbarea pornește de la a face ceva de jos în sus, cu propriile forțe.  Au urcat apoi pe scenă mai mulți formatori, unii dintre ei cadre didactice.

„După SuperTeach am înțeles că elevii simt nevoia să se simtă văzuți, nu doar priviți”, a spus una dintre profesoarele care predau la o clasă cu 29 de copii. Ana Stoica, o profesoară de limba română de la o școală din Târgul Mureș, a povestit despre relația complicată pe care o au de obicei profesorii cu părinții, când, de fapt, fără să-și dea seama, ei vor același lucru, educarea copilului. „Am mai realizat că, în ciuda implicării mele și a dorinței de a ajuta, discuțiile erau de multe ori despre mine și conta prea mult imaginea mea în ochii lor. Am învățat să schimb aceste lucruri”, a spus profesoara.

Un alt cadru didactic, profesor de matematică, a vorbit depre relația cu colegii, despre cât de important este să fii sprijinit în ceea ce faci și cât de mult contează atmosfera din cancelarie. El a fost completat de o formatoare care a început cu un joc de cuvinte: „SuperTeach începe cu SuperEach pentru că cea mai importantă relație pe care trebuie să o avem este cea cu noi înșine. Dacă reușim să fim în acord cu noi, toate lucrurile din jur se deschid și ne oferă o cu totul altă perspectivă”.

Unul dintre cele mai bune discursuri le-a avut invitatul special Michelle Pacheco care le-a prezentat profesorilor tehnici simple de a depăși gândirea limitativă „nu pot”, „nu sunt în stare” pornind de la ideea că „starea ta este magnetul cu care îți atragi realitatea”.

În cadrul proiectului au participat și cadrele didactice ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.

După prima parte, desfășurată de la 9.30 la 13.00, la Filarmonică, a urmat partea a doua, Atelierele, desfășurate de la 14.00 la 16.00 la Filarmonică și Liceul Ady Endre. Conferința de final a avut loc de la 16.30 la 17.45.

Sursa: www.crisana.ro