„Duminica, 4 iulie 2010, în biserica din Bocsa, jud. Salaj, începând cu orele 9:00 dimineata, s-a oficiat prima Liturghie greco-catolica dupa 62 de ani.
Liturghia a fost oficiata de un sobor de sapte preoti, avându-l ca celebrant principal pe parintele Parau Valer, protopop greco-catolic de Zalau. La Liturghie au participat peste 100 de persoane din localitate si din împrejurimi, împreuna cu invitati si oaspeti de onoare. Raspunsurile la Liturghie au fost date de corul bisericii greco-catolice Sf. Familie din Zalau, venit special pentru aceasta sarbatoare.
Cu acest prilej, Pr. Prot. Parau Valer a transmis un „mesaj de bucurie ca dupa 62 de ani s-a înfaptuit dreptatea la Bocsa si avem posibilitatea sa ne rugam în biserica care ne-a fost confiscata”. Parintele si-a exprimat, de asemenea, „regretul ca fratii nostri ortodocsi nu au înteles sa gaseasca solutii practice la cererea noastra de slujire alternativa, fara sa se fi ajuns la procese si executarea silita”. Luând ca baza cuvântul Evangheliei de duminica însa, parintele protopop si-a concluzionat cuvântul sau spunând: „Isus a început vindecarea slabanogului de la iertare, de aceea si noi ne vom vindeca ranile daca vom ierta”.
Parintele Fit Alexandru, parohul greco-catolic din Bocsa, a luat ca referinta în predica sa cuvântul lui Isus: „Fericiti facatorii de pace, ca fii lui Dumnezeu se vor chema”. Referindu-se la acest moment istoric, parintele Fit a spus: „Nu pot sa traiesc indiferent aceasta zi care astazi este scrisa în istoria comunitatii greco-catolice si a comunitatii Bocsa când, dupa 62 de ani, ne putem ruga din nou în biserica mosilor si stramosilor nostri. Îi multumim lui Dumnezeu ca ne-a învrednicit de aceasta mare zi.”
Biserica greco-catolica din localitate a fost confiscata de comunisti în anul 1948 si data în folosinta Bisericii Ortodoxe Române. Dupa reînfiintarea Parohiei Greco-Catolice din Bocsa, aceasta a solicitat de mai multe ori sa foloseasca biserica alternativ, propuneri respinse de partea ortodoxa. În consecinta, Parohia Greco-Catolica Bocsa a apelat la instanta de judecata pentru a-si recâstiga drepturile, proces pe care l-a câstigat definitiv si irevocabil la începutul anului 2010.
Partea greco-catolica a reînnoit propunerea de celebrare alternativa, care a continuat sa fie însa respinsa de reprezentantii Bisericii Ortodoxe. Ca atare, în dimineata zilei de 1 iulie 2010, a avut loc executare silita a sentintei în urma careia Parohia Greco-Catolica Bocsa a intrat în deplina posesie a bisericii confiscate în anul 1948.
În decursul zilei de 1 iulie partea ortodoxa a acceptat propunerea greco-catolica de celebrare alterntiva, semnându-se în acest sens un protocol în fata prefectului de Salaj. Pe baza acestui protocol, biserica greco-catolica din localitatea Bocsa este folosita, la intervale orare diferite, atât de comunitatea greco-catolica cât si de cea ortodoxa. Celebrarea alternativa a fost propunerea partii greco-catolice înca de la început, astfel încât nici o comunitate religioasa sa nu oficieze servicii divine în locuri improprii. Mentionam ca de la reînfiintarea Parohiei Greco-Catolice Bocsa pâna pe 4 iulie 2010, aceasta si-a oficiat serviciile religioase într-o capela improvizata.
Conform acestui protocol, biserica greco-catolica din Bocsa este folosita duminica de la ora 9-11 de Parohia Greco-Catolica, iar de la ora 11-13 de Parohia Ortodoxa. De asemenea, duminica dupa-masa, biserica este folosita de la ora 16-17 de credinciosii greco-catolici, iar de la ora 17-18 de cei ortodocsi.
Credem ca printr-o astfel de abordare realista, pragmatica si respect reciproc, în spiritul Evangheliei Domnului Cristos, se pot rezolva si alte cazuri unde greco-catolicii sunt fortati de situatie sa se roage în locuri improprii. În aceeasi biserica este loc si pentru unii si pentru altii.