„În data de 19 mai 2010, începând cu orele 10:00, în sediul Primariei din comuna Bocsa, jud. Salaj, a avut loc a doua întâlnire dintre reprezentantii Parohiei Greco-Catolice si ai Parohiei Ortodoxe din localitate.
Scopul întâlnirii l-a reprezentat gasirea unei solutii practice în vederea predarii în deplina proprietate si posesie a bisericii greco-catolice din comuna, proprietarului de drept înscris în Cartea Funciara, Parohia Greco-Catolica Bocsa. Biserica cu hramul „Sf. Fecioara si Dreptul Simon” din Bocsa a fost construita de Cultul Greco-Catolic între anii 1937-1943, iar în anul 1948 a fost confiscata de comunisti si data Bisericii Ortodoxe Române, în posesia careia se afla si în prezent.
Dupa peste trei ani de procese, instantele de judecata au decis, prin hotarâri definitive si irevocabile ale Curtii de Apel Cluj si ale Înaltei Curti de Casatie si Justitie Bucuresti, ca biserica greco-catolica din Bocsa sa reintre în proprietatea Parohiei Greco-Catolice Bocsa.
În cadrul întâlnirii comune de astazi, la fel ca si la întâlnirea precedenta de luni, Parohia Greco-Catolica – ca proprietar de drept – a oferit lacasul de cult greco-catolic Parohiei Ortodoxe pentru celebrari alternative, astfel încât nici o comunitate religioasa sa nu se roage afara sau în locuri improprii. Celebrarea alternativa în acelasi lacas de cult este o solutie practica acceptata de Biserica Ortodoxa Româna în vestul Europei, acolo unde Biserica Catolica îi pune la dispozitie sute de biserici, pentru ca românii ortodocsi sa aiba unde se ruga. Si în România exista mai multe localitati unde, din lipsa unui lacas de cult ortodox, Biserica Greco-Catolica pune la dispozitia comunitatilor ortodoxe bisericile greco-catolice pentru celebrari alternative.
Din pacate, propunerea prezentata de Parohia Greco-Catolica Bocsa nu a fost acceptata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române, acestia propunând, în schimb, partii greco-catolice alte „solutii”, cum ar fi ca greco-catolicii sa îsi construiasca o noua biserica. Refuzul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Române a avut ca baza argumentul ca biserica greco-catolica din Bocsa trebuie sa fie a comunitatii religioase cu cei mai multi membri.
Parohia Greco-Catolica Bocsa îsi exprima regretul ca Biserica Ortodoxa Româna nu a acceptat aceasta solutie practica, si în consecinta va solicita executarea silita a hotarârii judecatoresti pentru a intra în posesia bisericii greco-catolice din localitate.
Mentionam ca, de la reînfiintarea Parohiei Greco-Catolice Bocsa, aceasta îsi tine serviciile religioase într-o sala improvizata, pusa la dispozitie de Muzeul Simion Barnutiu. În toata aceasta perioada, orice încercare de colaborare cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române, pentru a folosi alternativ lacasul de cult greco-catolic, a fost sortita esecului.
Considerând instigarile pe care unii reprezentanti locali si ai Bisericii Ortodoxe Române le fac pentru a incita oamenii la actiuni antisociale, facem pe aceasta cale apel la toate autoritatile statului pentru a pastra ordinea în localitate si a aplica legea.